Hrana sanatoasa

Primul an pune baza unei alimentatii sanatoase. Bebelusul creste spectaculos, iar dezvoltarea lui este in stransa legatura cu hrana primita.

Laptele de mama ramane hrana cea mai potrivita pentru bebelus, in primele luni de viata. Compozitia laptelui matern se modifica in functie de necesitatile nutritionale ale nou-nascutului, pentru a furniza in proportii optime toti nutrientii necesari pentru crestere si dezvoltare.

Alaptatul reduce riscul de costipatie, colici, alte probleme gastrointestinale, riscul de diabet, protejeaza si impotriva infectiilor urechii, infectiilor respiratorii, pneumoniei, bronsitelor.

Compozitia laptelui matern fereste copilul si de alergii, astm, eczeme, reduce (conform unor cercetari) riscul de moarte subita, protejeaza impotriva meningitei, botulismului, bolii degenerative crohn. Prin alaptat scade inclusiv riscul aparitiei cariilor.

Conform cercetarilor recente, copiii alaptati au un IQ mai mare, dezvoltarea creierului fiind potentata de proteinele care se regasesc in laptele matern.

Desi importanta alaptarii este subliniata la intervale regulate prin diferite campanii, studiile arata ca, in continuare, multe mame aleg sa nu alapteze.

Un studiu din 2006, publicat de UNICEF Romania, arata ca durata medie a alimentatiei copiilor exclusiv cu lapte matern este de 9,5 saptamani si ca 1/3 dintre copii nu au fost deloc alaptati, ci au fost hraniti direct cu lapte praf integral sau cu lapte de vaca.

|n unele cazuri, mamele se afla in imposibilitatea de a alapta, si chiar medicul este cel care recomanda alimentatia artificiala.

Laptele de mama sau formulele fortificate cu fier sunt singura hrana de care bebelusul are nevoie in primele luni de viata.
Daca hraniti bebelusul cu formula, asigurati-va ca o pregatiti conform instructiunilor date de producator. Combinatia cu prea putina sau prea multa apa poate provoca serioase probleme digestive bebelusului.

Nu adaugati cereale in laptele matern (pe care il dati cu biberonul) sau in formula in primele patru luni – unele mame cred ca asa hranesc mai bine copilul, dar, de fapt, ii pun in pericol sanatatea.

|nceperea diversificarii prea devreme este o alta tentatie pentru mamicile incepatoare, care cred ca bebelusul nu primeste toti nutrientii de care are nevoie sau se plictisesc sa fie la dispozitia bebelusului (in cazul in care sunt adeptele alimentatiei la cerere). Dar inceperea timpurie a diversificarii presupune un consum mai mic de lapte, ceea ce priveaza bebelusul de calciu, proteine si fier, atat de importante pentru crestere si dezvoltare.

Cum stii ca cel mic este gata si pentru alte alimente decat lapte/formula?

  • Poate sta in fundulet si isi intoarce capul dintr-o parte in alta atunci cand nu ii mai este foame.
  • Accepta lingurita fara sa o impinga cu varful limbii si este curios cand va vede pe voi mancand.
  • I-au aparut primii dintisori si acum incearca sa rontaie tot ce-i ajunge pe langa gurita.
  • Este curios cand va vede pe voi mancand. Atunci cand incepeti diversificarea (dupa varsta de patru luni), introduceti fiecare aliment pe rand – asteptand cateva zile intre, pentru a da timp bebelusului sa se obisnuiasca cu noul gust si pentru a putea observa eventuale reactii alergice. Faptul ca introduceti un aliment nou in meniu, nu inseamna ca la prima masa trebuie sa dati copilului o portie intreaga.
  • Folositi lingurita, si nu biberonul, pentru a plasa hrana pe mijlocul limbii, ceea ce il va ajuta pe cel mic sa inghita.

Avantajele alaptatului
Conform unor studii, copiii alaptati sunt de 10 ori mai putin spitalizati in primul an decat cei hraniti artificial. |n primele zile de viata, colostrul impiedica bacteriile sa patrunda in sistemul digestiv, si anumiti compusi din laptele matern distrug E coli, salmonella, pneumococul etc.

Raspunsul imun in cazul copiilor alaptati in momentul vaccinarii este ceva mai crescut decat in cazul bebelusilor hraniti artificial.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton