Iarna, momentul perfect pentru a concepe un copil – Care este explicatia

Pare greu de crezut, insa un studiu recent atesta faptul ca bebelusii conceputi in sezonul rece au mai multe sanse sa nu aiba probleme de greutate pe masura ce se maresc, spre deosebire de copiii conceputi vara.

Bebelusii conceputi iarna au sanse mai mari sa fie copii cu greutate normala

In comparatie cu copiii conceputi vara, cei a caror conceptie a avut loc iarna nu au de-a face la fel de frecvent cu grasimea in exces in timpul vietii, a concluzionat autorul studiului, profesorul Christian Wolfrum, de la Unviersitatea ETH din Zurich.

Care este explicatia

Oamenii de stiinta au corelat conceptia in anotimpul rece cu o cantitate mai mare de tesut adipos maro prezent in corp, atat la soareci, cat si la oameni.

In mod obisnuit, la oameni se gasesc cantitati mici de grasime maro, ce poate fi gasita cu precadere sub limba, in zona claviculei sau pe lungimea coloanei vertebrale.

Spre deosebire de grasimea alba, care e corelata cu boli cronice precum cele cardiovasculare sau chiar cu cancerul, grasimea maro ajuta la arderea caloriilor, generand caldura.

„Analizate impreuna, rezultatele indica faptul ca la oameni si la soareci conceptia in iarna declanseaza o programare genetica a spermei, incat mostenitorii sa aiba un exces de tesut adipos maro, o adaptare mai buna la supraalimentare si la hipotermie.”, a concluzionat autorul studiului.

Oamenii de stiinta elvetieni au analizat prin CT 8400 de adulti si i-au comparat, in functie de momentul in care au fost conceputi: anotimp cald sau rece. Cei din cea de-a doua categorie aveau cantitati mai mari de tesut adipos maro, in comparatie cu cei din prima categorie.

„Pana acum, se credea ca e vorba despre temperaturile pe care oamenii le resimt pe parcursul vietii. Dar observatiile noastre arata ca temperaturile de dinaintea conceptiei pot afecta nivelul de grasime maro de mai tarziu”, a explicat autorul.

Sursa: news.com.au


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning