Icterul fiziologic – cauze şi tratament

Dacă, în primele câteva zile de viaţă, bebeluşul tău prezintă o îngălbenire a pielii şi a albului ochilor înseamnă că suferă de icter fiziologic (icter neonatal). Icterul apare când nivelul bilirubinei în sânge este ridicat. Bilirubina este un produs rezidual care rezultă din descompunerea hemoglobinei.

 

 

În cazul tuturor oamenilor, bilirubina este produsă în fiecare zi când un procent mic de globule roşii sunt distruse şi înlocuite cu unele noi. La adulţi şi la copiii mai mari, bilirubina este îndepărtată eficient  din sânge de către ficat şi secretată în bilă; în uter, bilirubina este transportată prin placentă şi îndepărtată de ficatul mamei.

La mulţi bebeluşi născuţi la termen, această funcţie a ficatului nu se maturizează decât după trei, patru zile de viaţă, iar la bebeluşii prematuri durează şi mai mult să devină eficientă.

În cele trei, patru zile de la naştere la maturizarea ficatului, bilirubina se acumulează în sânge şi, dacă atinge un nivel suficient de ridicat, poate apărea icterul.

Icterul este cel mai intâlnit la bebeluşii cu hematoame cefalice sau cu alte contuzii suferite în timpul naşterii, la cei care au un grup sangvin diferit de cel al mamei şi la cei prematuri.

Cel mai adesea, nu este nevoie ca icterul să fie tratat. Bilirubina poate afecta bebeluşul doar în concentraţie foarte, foarte mare, dar pediatrul va urmări nivelul ei până când ajunge la o valoarea sigură. Dat fiind că bilirubina atinge nivelul cel mai mare la trei, patru zile după naştere, medicul bebeluşului tău te poate sfătui să-l duci la control atunci, dacă aţi fost deja externaţi.

În cazul în care este indicat ca icterul să fie tratat, se foloseşte fototerapia.

 

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton