Idei de mic dejun sănătos și gustos pentru întreaga familie

Micul dejun în familie poate deveni o provocare când rămâi în pană de idei. Pentru că tuturor ni se întâmplă să nu mai știm ce să gătim, iată o selecție de idei de mic dejun din care să te inspiri.

Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Alimentele pe care le consumăm dimineața și valoarea lor nutritivă ne dau energia necesară pentru a începe o nouă zi cu multe provocări. Cu cât micul dejun este unul mai sănătos și mai bogat în nutrienți cu atât pofta de lucruri mai puțin sănătoase va fi mai mică pe tot parcursul zilei. Așadar, atunci când căutăm idei de mic dejun este important să ne gândim la importanța acestei prime mese a zilei.

Un mic dejun sănătos este esențial pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor, dar și pentru adulți. În plus, studiile dovedesc că micul dejun luat în familie îi ajută pe copii și din punct de vedere emoțional.

Idei de mic dejun

Se întâmplă de multe ori să nu mai știm ce să pregătim pentru prima masă a zilei, așa că iată câteva idei de mic dejun care se prepară repede, sunt sănătoase și gustoase:

Granola – Iaurt cu fulgi de ovăz, nuci și fructe

Într-o ceașcă de ovăz se găsesc 3,6 gr de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, dar 0 g de colesterol, fiind considerată una dintre cele mai complexe cereale. Dintre vitamine, în fulgii ovăz care folosesc pentru a face terci, se găsește o cantitate importantă de vitamina E, dar și vitaminele din complexul B. Magneziul, fierul, cuprul, calciul, manganul și zincul sunt mineralele care se află în fulgii de ovăz.

Idei de mic dejun - granola
Idei de mic dejun – granola

Ingrediente:

  • iaurt,
  • fulgi de ovăz,
  • fructe de pădure (proaspete sau chiar și congelate pe timp de iarnă),
  • câteva bucățele de nuci, semințe
  • 1 linguriță de miere (opțional)

Ou fiert, pâine integrală cu unt și miere

Oul este o bogată sursă de proteine și este recomandat să se consume minimum două pe săptămână. Oul fiert moale este preferat de mulți copii și adulți. Dacă lângă el mai adaugăm și pâine prăjită cu unt și miere, obținem una dintre cele mai delicioase și rapide idei de mic dejun în familie.

Idei de mic dejun
Idei de mic dejun

Terci de ovăz cu banană sau piersică, miere și nucă

Terci de ovăz se prepară foarte simplu, în doar câteva minute. Pentru un plus de savoare, dar și de vitamine și minerale, la acesta se pot adăuga fructe proaspete, dar și diverse tipuri de nuci ori semințe.

Idei de mic dejun - Terci de ovăz
Idei de mic dejun – Terci de ovăz

Un pumn de fulgi amestecați cu puțin lapte, cât să se hidrateze, peste care se adaugă câteva bucățele de nucă, o linguriță de miere  și câteva bucățele de piersică,  banană sau orice alte fructe. Și este gata cel mai bun terci de ovăz. Poate nu arată cel mai bine, dar în combinația asta este delicios. Doar dați-i o șansă!

Sendvișuri cu unt /brânză și legume

Sendvișurile sunt cu siguranță printre cele mai rapide idei de mic dejun. Combinațiile pot fi nenumărate, dar este bine să alegem întotdeauna variante cât mai sănătoase. În plus, cu un pic de imaginație, în doar câteva secunde putem obține niște sendvișuri foarte amuzante.

Idei de mic dejun - Sendvișuri cu legume
Idei de mic dejun – Sendvișuri cu legume

Pe o felie de pâine prăjită punem puțin unt (sau o feliuță subțire de brânză), peste care se adaugă câteva feliuțe de legume și câteva măsline.

Orez cu lapte

Orezul cu late este preferatul copiilor, fie că vorbim de mic dejun, prânz sau cină. Poate fi mâncat oricând, cu scorțișoară sau cu fructe, cu dulceață sau cu miere. Cu orezul cu lapte niciodată nu dăm greș. Pentru un plus de sănătate, puteți oricând opta pentru orez integral.

Idei de mic dejun - Orez cu lapte
Idei de mic dejun – Orez cu lapte

Pâine prăjită cu guacamole

Una dintre cele mai savuroase idei de mic dejun este guacamole. Pastă de avocado cu zeamă de lămâie, ulei de măsline și puțină sare. Prăjește o felie de pâine și adaugă pasta de avocado. Pentru a fi și mai gustos, dar și mai arătos, adaugă câteva feliuțe de roșii și puțină brânză.

Idei de mic dejun- pâine prăjită cu guacamole
Idei de mic dejun- pâine prăjită cu guacamole

Smoothie cu lapte, banană și afine

Smootthie-urile sunt printre cele mai apreciate idei de mic dejun sănătos, iar combinațiile sunt nenumărate. Poți face smoothie-uri doar cu fructe sau poți adaugă frunze de spanac, morocov, apio, semințe și orice bunătăți pline de vitamine ai la îndemână. Cu siguranță, în combinație cu fructe și puțină miere, smoothie-urile vor vor fi foarte apreciate.

Idei de mic dejun -Smoothie
Idei de mic dejun -Smoothie

Omletă cu smântână și legume

Omleta cu smântână este cea mai cremoasă omletă și una dintre cele mai rapide idei de mic dejun. Amestecă un ou cu o lingură mare de smântână și un strop de sare. Atât. Iar lângă se pune o bogăție de legume, după gustul fiecăruia.

Idei de mic dejun - omletă cu legume
Idei de mic dejun – omletă cu legume

Omletă cu spanac și brânză

Ca și în cazul smoothie-urilor, și în cazul omletelor există nenumărate variante și combinații, în funcție de gusturi și ce avem la îndemână. Pentru un plus de vitamine, adaugă puțin baby spanac și câteva lingurițe de brânză rasă și vei obține o delicioasă omletă cu spanac și brânză. Lângă ea poți adaugă câteva feliuțe de roșii.

Idei de mic dejun- omletă cu spanac
Idei de mic dejun- omletă cu spanac

Cereale cu lapte și mix de nuci

Atunci când rămâi în pană de idei de mic dejun, cerealele cu lapte sunt mereu la îndemână. Pentru a le transforma însă într-un mic dejun și mai sățios, adaugă peste cerealele preferate câteva nuci, migdale, caju sau orice altceva preferați.

Idei de mic dejun - cereale cu lapte
Idei de mic dejun – cereale cu lapte

Beneficiile unui mic dejun sănătos și hrănitor

Pe lângă energia pe care o aduce organismului, micul dejun mai are și o mulțime de alte beneficii valoroase pentru sănătate.

  • Micul dejun consumat în mod regulat ajută la stimularea metabolismului, iar în organism sunt reținuți mai mulți nutrienți.
  • Micul dejun ajută și la asimilarea în canități mai mari a vitaminelor, fibrelor și mineralelor.
  • Un mic dejun copios îți va oferi senzația de șațietate și va preveni apariția imediată a senzației de foame pe parcursul zilei.
  • Îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria Consumul regulat al micului dejun te va ajuta să crești aportul zilnic de nutrienți de care creierul și organismul au nevoie pentru a se concentra.
  • Un mic dejun sănătos menține greutatea corporală optimă. Datorită stimulării organismului, caloriile sunt arse mult mai repede din corp și nu mai sunt stocate.

Te-ar putea interesa și:

Clătite – 12 cele mai gustoase și hrănitoare rețete de clătite

Brioșe – 10 rețete de brioșe pufoase ce merită încercate


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau