Imediat după naștere: ce se întâmplă cu bebelușul

Imediat după naștere și pe perioada spitalizarii, bebelușului tău i se vor face câteva teste și va fi supus unor proceduri medicale. Uite ce se întâmplă cu bebelușul în primele ore și zile după naștere.

Testul APGAR

Testul APGAR este efectuat la un minut dupa nastere si se va repeta la cinci minute dupa nastere. Aceasta evaluare rapida ajuta la determinarea nevoii de asistenta medicala de urgenta a copilului.

Nou-nascutul primeste intre 0 si 2 puncte pentru fiecare din urmatorii parametri: freventa cardiaca,
respiratie spontana mobilitate, reflexe plantare si coloratia tegumentului.

La cinci minute dupa nastere, majoritatea copiilor obtin scoruri cuprinse intre 7 si 9 si mai putini, 10.
Este important sa stii ca scorup APGAR nu are legatura cu starea de sanatate pe termen lung a copilului, cu comportamentul viitor al acestuia sau cu nivelul de inteligenta.

ANTIBIOTICUL

Eritromicina sub forma de solutie se pune in ochii nou-nascutului la o ora dupa nastere. Este o procedura obligatorie pentru a preveni infectiile la nivelul ochilor. Solutia nu iteapa si nu raneste ochii, insa ii va incetosa vederea timp de cateva minute.


INJECȚIA

 

Injectia cu vitamina K nu este o procedura obligatorie, insa majoritatea spitalelor obisnuiesc sa faca o astfel de injectie la scurt timp dupa nastere.
Vitamina K are rol in coagularea sangelui, iar copii se nasc cu o deficienta de Vitamina K, organismul lor incepand sa o produca la cateva zile dupa nastere.

 

VACCINUL ȘI ANALIZELE

 

Vaccinul impotriva hepatitei B se efectueaza in spital, dupa nastere.

Analizele de sange pentru afectiuni congenitale se efectueaza inainte ca mama si copilul sa fie externati din spital.

Nou-nascutul trebuie sa se adapteze la noua lume in care a intrat. Are nevoie de odihna, hrana si confort. Instinctiv, cauta iubire si consolare in bratele celor apropiati si in special al mamei. Modul in care copilul reactioneaza la lumea inconjuratoare depinde si de personalitatea acestuia.

Fiecare copil este unic si pe masura ce veti incepe sa va cunoasteti mai bine, vei invata cum sa-l alinti, cum sa-i vorbesti si cum sa-i anticipezi, instinctiv, nevoile.

Sursa: Sarcina ta pas cu pas – Ghid complet pentru viitorii parinti', Tori Kropp, Ed. Polirom.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul