Implant auditiv pentru nou-nascuti

Spitalul de fonoaudiologie “Dr. Dorin Hociota” isi extinde echipa de chirurgi specializati in implantare auditiva.

Spitalul va putea acum efectua operatii si pe pacienti cu varsta de un an de zile, crescand astfel sansele de recuperare.

O echipa de medici a Spitalului de fonoaudiologie “Dr. Dorin Hociota” Bucuresti a urmat un stagiu de pregatire in implantarea auditiva infantila la Freiburg si Bucuresti, sub coordonarea unuia dintre cei mai importanti medici in domeniu la nivel mondial, Prof. Dr. Roland Laszig.

Prof. Laszig este recunoscut pentru inovatiile tehnice in chirurgia ORL si a realizat in premiera mondiala implantarea celui mai tanar pacient, de doar 4 luni.

Stagiul de pregatire include doi chirurgi si un anestezist si a fost posibil cu sustinerea Cochlear, liderul mondial in solutii inovatoare de implantare auditiva, si a Medicare Technics, reprezentantul sau in Romania.

Intre unu si trei copii din 1.000 se nasc cu surditate bilaterala permanenta.

Surditatea profunda sau hipoacuzia bilaterala permanenta este o afectiune grava congenitala, la nivelul urechii interne, al cohleei.

Aceasta poate surveni in perioada infantila si ca urmare a unor boli, precum meningita. De asemenea, ea poate fi intalnita si la alte varste, inclusiv la adulti, in urma unor accidente sau afectiuni.

“Problema esentiala a acestei afectiuni este faptul ca implantarea trebuie sa aiba loc la varsta de un an, astfel incat recuperarea si integrarea in societate sa se faca cu succes. Cu cat implantarea se face mai tarziu, cu atat este mai dificil procesul terapeutic de invatare a sunetelor si de vorbire al copiilor.

Diferenta intre un pacient infantil si un adult este ca cel din urma si-a pierdut auzul, dar a cunoscut sunetele, in timp ce un copil nascut cu surditate profunda vine pe lume fara capacitatea de a intelege sunetele”, a declarat Dr. Dan Florian, manager ORL, Medicare Technics.

Implantul cohlear este un dispozitiv de tip computer care transforma stimulul sonor in impulsuri nervoase.

Operatia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct in receptorul nervos din urechea interna (denumit cohlee), si atasarea unui computer miniatural la suprafata cutiei craniene, in zona urechii, sub piele.

Sunetele sunt receptionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizeaza si codifica sunetele in impulsuri electrice.

Acestea sunt transmise prin antena atasata prin piele la computerul implantat la nivelul cutiei craniene si trimise mai departe la electrozii din cohlee.

In Romania, Ministerul Sanatatii subventioneaza achizitia unui numar limitat de dispozitive implante cohleare. Pentru anul 2008, Ministerul a aprobat achizitionarea unui numar de 83 de dispozitive pentru intreaga tara.

 

 

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Stiri