Importanta micului dejun

Asupra micului dejun parerile au fost impartite – am fost sfatuiti fie sa mancam copios dimineata, fie sa ciugulim ceva, frugal.

Cercetari recente demonstreaza ca nutrientii esentiali pierduti in lipsa unui mic dejun (ce trebuie sa acopere intre 20-30% din necesarul zilnic de energie) nu pot fi recuperati din celelalte mese ale zilei.

Ce trebuie sa stii
Un mic dejun sanatos contribuie la dezvoltarea unui comportament alimentar optim – spun specialistii, care ne amintesc ca mic dejunul este cea mai importanta masa a zilei.

Prima masa a zilei este cu atat mai importanta pentru persoanele active, al caror necesar energetic, dar si cosum de vitamine si minerale – sunt foarte ridicate.

Dupa 8-12 ore de repaos culinar, corpul trebuie sa-si refaca nivelul de glocoza – esentiala pentru functionarea creierului si mentinerea energiei, dar si pentru buna functionare a muschilor, solicitati in diferitele activitati de peste zi.

Micul dejun este masa peste care nu ai voie sa sari nici macar atunci cand ai inceput o cura de slabire – ba, dimpotriva, un mic dejun consistent ajuta la „managementul” greutatii.

Prima masa a zilei este o ocazie excelenta pentru a crea si reinnoda legaturi de familie – copiii care mananca dimineata impreuna cu parintii vor avea randament mai crescut la gradinita si scoala si vor avea mai putine probleme la nivel emotional.

Prima masa a zilei furnizeaza intre 20-30% din energia necesara pe parcursul intregii zile. Daca sarim peste micul dejun vom avea probleme de alimentatie!

Variante de meniu
Cereale integrale amestecate cu fructe (nu mai mult de trei) si eventual un iaurt, paine din faina integrala cu branza ricotta sau oua fierte, smoothie – preparat din lapte si fructe (din nou, nu mai mult de trei), legume la gratar sau migdale/nuci/alune crude – sunt cateva dintre variantele de meniuri de dimineata recomandate de catre nutritionisti. Combinatiile de cereale integrale, seminte si nuci sunt o alegere foarte buna – sunt sanatoase si hranitoare!

Specialistii recomanda inlocuirea carnii (la mic dejun) cu proteine vegetale!
In ultimii ani, cerealele devin cea mai comoda alegere pentru mic dejun – si pe buna dreptate. |n forma lor naturala, cerealele sunt o sursa de vitamine, minerale, grasimi „bune” si proteine.

O portie de cereale integrale asigura buna parte din necesarul de vitamine B si E, antioxidantii in care este bogat germenul respectiv, carbohidrati complecsi, pe care corpul ii prelucreaza si ii transforma in energie, proteine si fibre.

Cerealele pe care le mancam de obicei la micul dejun sunt obtinute din porumb, orez, orz sau ovaz si constituie un aliment potrivit pentru consumul zilnic. Sunt recomandate tuturor membrilor familiei, inclusiv copiilor, si au avantajul ca se pregatesc rapid.

In conditiile in care dimineata este aglomerata cu pregatirile pentru scoala – ghiozdanul, pachetelul pentru gustare -, cerealele se pregatesc in mai putin de doua minute.

Specialistii ne atentioneaza ca nu este o alegere corecta sa combinam mai mult de trei fructe (ex: grapefruit, banana, mar sau portocala, mar, ananas) la o singura masa.

Ce alte variante ai
Daca cerealele nu te-au castigat inca de partea lor, ai, evident, la dispozitie o multime de optiuni pentru mic dejun.
Tine cont, insa, de cateva reguli in combinarea alimentelor, astfel incat ele sa iti furnizeze cu adevarat energie si sa nu-ti creeze probleme digestive.

Dr. Mihaela Cucu – medic primar Recupeare, Medicina Fizica si Balneologie – te sfatuieste:

  • nu combina carbohidrati (paine, orez, cartofi) cu alimente acide (portocale, grapefruit, rosii). Fructele acide produc fermentatie, care impiedica digestia carbohidratilor, prin distrugerea enzimelor.
  • nu combina doua grupe de alimente bogate in proteine. Fiecare tip de proteina se digera in timpi diferiti.
  • nu combina grasimi cu proteine – unt, smantana cu oua, branza, nuci, carne

Text: revista Baby; Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton