Importanta vitaminelor si a mineralelor

Vitamina B1 (tiamina)
Ajuta la arderea carbohidratilor si regleaza impulsurile nervoase.
Se gaseste in: legume, bame, germeni de grau, drojdie de bere, cereale, seminte de floarea soarelui, alune, nuci, carne de pasare, peste, galbenus de ou.

Vitamina B2 (riboflavina)
Ajuta la crestere, la arderea grasimilor si a carbohidratilor.
Se gaseste in: morcovi, prune, sfecla si gulii, ciuperci, broccoli, legume, varza de Bruxelles, mere, lamai, grapefruit, nuca de cocos, drojdie de bere, lapte si produse lactate, galbenus de ou.

Vitamina B3 (niacina)
Ajuta la arderea carbohidratilor si a grasimilor din organism.
Se gaseste in: orz, germeni de grau, tarate, migdale, alune, peste, carne de pasare, lapte si produse lactate.

Vitamina B6
Ajuta in crestere si la formarea globulelor rosii.
Se gaseste in: legume, prune, varza, cereale, bere de drojdie, galbenus de ou, ulei de porumb, miere.

Vitamina C (antioxidant)
Ajuta la mentinerea sanatatii pielii, la vindecarea ranilor, a alergiilor, a racelii si la indepartarea radicalilor liberi din organism.

Se gaseste in: piper verde si rosu, avocado, banana, varza, kiwi, napi, gulii, patrunjel, broccoli, rosii, mango, coaja de portocale, cirese, capsuni.

Vitamina D
Ajuta la intarirea oaselor, fiind esentiala pentru o crestere si o dezvoltare normale.
Se gaseste in: sardine, somon, herring, ton, lapte si produsele lactate, galbenus de ou, germeni de grau.

Vitamina E (antioxidant)
Ajuta la eliminiarea radicalilor liberi din organism, previne formarea colesterolului nociv (LDL) si mentine sanatatea pielii.
Se gaseste in: mazare, cartofi, orez maro, cartofii dulci, cereale, alune, galbenus de ou, ulei de porumb.

Vitamina K
Ajuta la coagularea sangelui.
Se gaseste in: gulii, legume verzi, orz, grau, secara, conopida, seminte de soia, galbenus de ou, ficat, iaurt, ulei de sofran.

Vitamina B7 (biotina)
Ajuta la refacerea tesuturilor, la arderea grasimilor si a cardohidratilor. Se gaseste in: legume, cereale, ficat, galbenus de ou, sardine, drojdie de bere.

Acidul pantotenic
Ajuta la arderea grasimilor si a cardohidratilor. Se gaseste in: broccoli, legume, cereale, drojdie de bere, alune, somon.

Acidul folic

Ajuta la dezvoltarea normala a celulelor. Este important in dezvoltarea fatului, prevenind anomaliile sistemului nervos si ale coloanei vertebrale.
Se gaseste in: legumele radacinoase, cereale, drojdie de bere, somon, ton, lapte.

Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Alimentatie