In toamna imi dau copilul la scoala

Inceperea scolii e primul eveniment major din viata copilului tau si cel in care parerea ta conteaza foarte mult.

Accesul la invatamant este liber si gratuit – spune Constitutia. Primele zece clase sunt obligatorii si gratuite (in reteaua de stat).

Solutii pentru copiii deosebiti

Parintii copiilor supradotati se plang ca nu exista scoli cu o pregatire intensiva, insa scolile de stat sustin ca invatatorii sunt atenti sa descopere talentele copiilor si sa le cultive in ore suplimentare.

Unii invatatori chiar o fac, cu har si rabdare. Altii ridica din umeri si spun ca salariul le este insuficient si ca orele suplimentare nu sunt platite.

– Parintii cu posibilitati materiale serioase, care-si pot permite sa achite taxe de mii de dolari pe an, isi indruma copiii spre Scoala Britanica, Franceza sau Americana, gandindu-se ca macar acolo copilul se alege cu stapanirea la perfectie a unei limbi straine.

– Pentru micii muzicieni, pictori sau dansatori exista solutia scolilor speciale sau aceea de a urma, in paralel cu scoala obisnuita, cursuri de muzica si arte plastice (cursurile sunt de doua ori pe saptamana: nu se percep taxe, dar se cere „fondul scolii – 200.000 lei/semestru).

– Alta optiune demna de a fi luata in considerare este cea a scolilor particulare. Contra unei taxe anuale de doua-patru mii de dolari, copilul este luat si adus acasa cu autobuzul scolii, invata patru ore, mananca la pranz, apoi mai are doua ore in care-si face lectiile.

Desi volumul de cunostinte este acelasi sau chiar mai mare decat la o scoala obisnuita, metoda de predare este mult mai adecvata capacitatilor de intelegere a copilului mic. In plus, in clasa fiind numai 16-18 elevi, invatatorul se poate ocupa indeaproape de fiecare copil.

– De faima si de seriozitate se bucura si scolile religioase, unde programa nu difera esential de cea din scolile obisnuite (in clasele mici se face tot o singura ora de religie pe saptamana). Fiecare scoala percepe o anumita taxa (de la 300.000 lei/ luna in sus). Problema cu scolile religioase si cele straine este ca nu se stie, inca, daca diplomele lor vor fi recunoscute de catre stat.

– Exista si scoli speciale, unde copiii sunt inscrisi in functie de diagnosticul medical. La scolile ajutatoare, clasele au intre 8-16 elevi, iar copiii stau mai mult de patru ore – de regula, in regim de internat saptamanal sau semiinternat. Fiind scoli de stat, acestea nu percep taxe.

Acte si formalitati

Pentru inscrierea copilului in clasa I e nevoie de:

  • cerere tip de inscriere, care se ia de la secretariatul scolii
  • fisa medicala
  • dosarul de la gradinita, care sa includa caracterizarea psiho-pedagogica
  • copie dupa certificatul de nastere al copilului
  • copie dupa buletinele parintilor
  • adeverinte de la locul de munca al parintilor.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau