In urma cu 60 de ani se nastea Cristal, primul pix cu bila din lume

In 2011 pixul BIC® Cristal® implineste 60 de ani, insa este la fel de modern ca in ziua in care a fost lansat pe piata.

BIC, Cristal, Pix

 

Marcel Bich

Marcel Bich, 1953

Putini stiu, insa, ca modelul Cristal a fost creat si scos in lume de catre Marcel Bich in Franta anilor ’50.

Pixul a fost gandit de la bun inceput ca un instrument de scris care sa fie functional si care sa aiba ceva din chic-ul frantuzesc.

Dupa mai multi ani de munca sustinuta si investirea intregului capital al companiei, in decembrie 1950 produsul revolutionar era gata sa paraseasca fabrica din apropierea Parisului. Modelul scos pe piata a fost un succes de la lansare.

In primul an al aparitiei, pixul a fost vandut in 10.000 de exemplare zilnic, iar astazi vanzarile ajung la cateva milioane de bucati pe zi. Treptat, Cristal a devenit un simbol al zilelor noastre, un instrument care s-a stabilit permanent acasa, la birou, in magazin… A fost acaparat de toate domeniile de activitate – de la instrumentul necesar luarii comenzilor de catre chelneri; al bacanului din colt care socoteste totul pe un petic de hartie cu ajutorul lui, pana la insiruirea ideilor geniale ale scriitorilor cu Cristal, pixul a devenit nelipsit din viata noastra cotidiana.

Pixul pe care il purtam cu noi inca din copilarie a fost ridicat la statutul de opera de arta. Astazi, muzee importante din intreaga lume, cum ar fi Muzeul de Arta Moderna din New York (MoMA) si Muzeul National de Arta Moderna, Centrul Georges Pompidou din Paris, includ pixul Cristal ca parte a colectiilor permanente.

Zinedine Zidane, fotbalist Catherine Deneuve, actrita
Penelope Cruz, actrita Fata cu cercel de perla, Vermeer, James Mylne

Totodata, Cristal a fost utilizat chiar pentru reproducerea unor opere de arta celebre, cum ar fi „Fata cu cercel de perla' a lui Vermeer, realizata de catre James Mylne in 2010. De-a lungul timpului a inspirat creatii cu totul extraordinare si a fost folosit de celebritati precum Salvador Dali, Penelope Cruz, Catherine Deneuve, Zinedin Zidane sau de politicieni faimosi ca Madeleine Albright si Jimmy Carter, devenind un excelent ambasador al Frantei.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri