Incurajeaza-i sa citeasca

Toti ne plangem de faptul ca noua generatie este mult mai departe de carti decat eram noi in vremea copilariei. Dar, pe de alta parte, nici noi nu facem nimic sa incurajam pasiunea copiilor pentru citit.

Nu pot sa nu imi aduc aminte de copilaria mea, pe vremea cand eram eleva si aproape mereu ascundeam sub manuale cate o carte, pe care o citeam mai pe fata, mai pe ascuns.

A fi cititor nu in­seamna numai sa stii sa citesti, ci sa iti si placa sa citesti.

Sa fii dependent de a citi. Foarte multi mi se plang ca nu au mai avut vreme sa citeasca o carte si tanjesc dupa acest lucru: Sunt suparat ca nu mai am timp pentru mine'. Si daca ati avea acest timp, ce ati face?'. As citi'.

Cititul este o pasiune care se sadeste din copilarie. In scoli se face o treaba foarte buna cu a invata copiii sa citeasca, dar de cele mai multe ori nu sunt invatati sa le placa sa citeasca.

Cum sa devina cititul o sursa de placere?
Prin exemplul personal, in primul rand. Un copil care nu si-a vazut niciodata parintii citind, ci numai privind la tv, este foarte probabil sa le imite comportamentul.

De aceea, haideti sa ne luam copiii alaturi cand citim, fiecare cu cartea lui, sau unul citeste pentru ceilalti. Pentru a-i stimula, ar fi bine sa incepem sa facem o cone­xiune directa intre ceea ce citesc copiii si ceea ce le place sau ce le-ar placea sa faca in viata.

Cititul este pentru minte ceea ce exercitiile fizice sunt pentru corp. Ajuta-l sa aprecieze cartile!

Ar fi bine sa le permitem copiilor sa isi selecteze singuri cartile pe care vor sa le citeasca atunci cand mergem cu ei la librarie sau biblioteca.

Daca exercitam prea mult control asupra a ceea ce citesc ei, riscam sa cream impresia ca cititul este o obligatie sau un lucru care trebuie' si atat, nu care sa iti faca placere.

Daca avem un incapatanat acasa, uneori merita sa incercam si cu mici recompense, dar nu trebuie exagerat pentru ca acestea vor deveni scopul, nu cititul insusi. Copilul trebuie sa afle la un moment dat ca cititul iti confera si placere si informatie, sa afle cat de minunat este sa te prinda magia a ceea ce citesti.

Pentru ca, citind, ai ocazia sa intri intr-o alta lume, sa iesi din rutina, sa te mentii sanatos psihic. Prin citit putem vedea lumea reala sau imaginara prin ochii altcuiva, ne deschidem mintea pentru noi posibilitati. Si asta ne dorim pentru copiii nostri!

Cateva sfaturi:

  • Fa-i un abonament la biblioteca, fie ca este cea a scolii, una publica, nationala, o biblioteca a uneia dintre tarile ale carei limbi le studiaza la scoala.
  • Organizeaza-i propria lui biblioteca, faceti impreuna un caiet-fisier in calculator in care sa noteze titlurile, autorii, doua-trei cuvinte despre carte.
  • Creeaza un confortabil spatiu de citit, cu masuta, veioza, fotoliu comod, ferit de zgomot si de tentatia televizorului si a calculatorului.
  • Vizitati impreuna targurile de carte pentru a rasfoi noutatile in domeniile de interes ale copilului, dar si pentru a va cunoaste reciproc gusturile.

Cum sa faca diferenta
Cititul este ca un motor cu reactie' pentru imaginatie, dezvolta foarte mult creativitatea, mai ales la copii. Te ajuta si sa te relaxezi, si sa te concentrezi. Insa e important sa ii invatam pe copii si ce inseamna acelea carti care merita citite', carti valoroase.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa le interzicem sa citeasca si trash' – pentru ca numai astfel vor putea face diferenta intre ceea ce este valoros si ce nu –, dar alegerea va trebui sa o facem la inceput impreuna si apoi sa o poata face singuri, pentru ca viata este prea scurta ca sa pierdem timpul cu lucruri fara valoare.

Copilul creste si devine adolescent. Atunci va avea foarte mare nevoie de a aplica ceea ce a invatat ca sa discear­na intre ce este valoros si ce nu, nu va avea nevoie de experiente de stimulare a imaginatiei prin substante (droguri), cand o poate face mult mai eficient si mai sanatos prin citit.

Pas cu pas
Daca in copilaria mica obisnuiati sa ii cititi copilului din carticele de povesti, probabil ca deja aveti acest ritual: cititul de nani'. Micutul e scolar acum, dar puteti sa pastrati acest ritual.

  • Scolarul poate face cu randul cu voi seara, la citit, 20-30 minute.
  • Citeste si tu cartile care-i plac, veti discuta apoi impreuna despre ele.
  • Mergeti impreuna la spectacole montate dupa cartile pe care le stie.
  • De la fiecare sarbatoare, sa nu lipseasca dintre daruri, cartea.
  • Gatiti/construiti dupa retete, mode­le din revistele pentru copii.
  • Cumpara-i un dictionar: aflati cat mai multe cuvinte noi pe luna.

Text: Cristiana Haica ; Foto: STOCKBYTE.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton