Înecul uscat și cel silențios. Pericole ascunse pe care orice părinte trebuie să le știe

În zilele călduroase de vară este greu să reziști tentației de a merge la mare sau la piscină.

Și până la urmă de ce ai face-o? O baie este relaxantă și răcoritoare.

Tot ce trebuie să faci însă, este să fii foarte atentă la copilul tău.

Desigur, toate mamele au mare grijă de copiii lor și cu atât mai mult când sunt la mare sau la piscină.

Totuși, specialiștii avertizează asupra unor pericole de care cei mai mulți dintre noi nu sunt conștienți.

Înecul uscat

Pe cât de ciudat sună pe atât de periculos este. Povestea cutremurătoare a unei mame care și-a pierdut băiețelul de zece ani după o ieșire la piscină este un semnal de alarmă pentru toți părinții.

Cassandra Jackson și băiatul ei Johnny au fost la o piscină din apropierea locuinței lor pentru a se bucura împreună de duminica liberă. Ca orice mamă, Cassandra a fost cu ochii pe copilul ei tot timpul cât acesta a stat în piscină. Nu a observat nimic care să o îngrijoreze în timpul acesta.

Și ea, ca și cei mai mulți dintre noi, a considerat că pericolul trece din momentul în care au plecat de la piscină. Din păcate nu a fost deloc așa. Când au ajuns acasă și Johnny a vrut să tragă un pui de somn, mama lui a observat că este ceva în neregulă. Copilul nu se mai oprea din tușit și totul s-a sfârșit într-o tragedie. Copilul a murit din cauza a ceea ce poartă numele de înecul uscat.

Înecul uscat survine după ce o persoană, de cele mai multe ori un copil, înghite o cantitate mai mare de apă, apă care ajunge la plămâni și provoacă o formă de pneumonie fatală.

Specialiștii avertizează că părinții nu trebuie să se panicheze atunci când copii tușesc puțin sau scuipă după ce au înghițit apă. Ei trebuie să fie atenți ca aceștia să nu aibă dificultăți în a respira sau să nu tușească excesiv, la intervale de peste o oră de la momentul în care au fost în apă. Acesta este un semn de înec uscat.

Înecul silențios sau cum știi când un copil se îneacă

Mulți consideră că este ușor să observi când o persoană se îneacă. Salvamarii atrag însă atenția că lucrurile nu stau deloc așa. De cele mai multe ori se întâmplă ca oamenii să moară înecați deși alți oameni sunt lângă ei, foarte aproape. Aceștia pur și simplu nu observă. Nu din neatenție sau din nepăsare, ci pentru că nu cunosc semnele unui înec. Iată o întâmplare povestită de Mario Vittone, specialist în probleme legate de înec, care a fost o adevărată lecție de viață pentru familia implicată:

'Noul căpitan, fost salvamar, a sărit de pe ponton direct în apă, deși era complet îmbrăcat. A înotat țintă către un cuplu și avea privirea ațintită către victimă. ‘Am impresia că el crede că te îneci, i-a spus bărbatul soției sale, fiind foarte confuz. Cei doi se jucaseră, se stropiseră și femeia țipase, dar era totul în joacă. Nu înțelegeau ce se întâmplă. ‘Suntem bine, i-au zis ei, fiind indignați de faptul că venea așa croit spre ei, fără motiv.

‘La o parte!, a țipat căpitanul la cei doi. La mai puțin de trei metri de ei, fetița lor se îneca. Ei nu realizaseră acest lucru, deși erau cu fața spre ea. După ce căpitanul a scos-o, micuța a început să plângă în hohote și și-a strigat imediat tatăl. Abia atunci au înțeles părinții că au fost la un pas de tragedie.'

Ei bine, părinții care înotau lângă fetiță nu și-au dat seama că ea se îneacă, în schimb experiența de salvamar și-a spus cuvântul. El observare pericolul de la mai bine de douăzeci de metri depărtare.

Înecul nu este violent, așa cum cred oamenii, spune Mario Vittone. Cei care se îneacă nu strigă după ajutor, nu țipă și nu se zbat, așa cum vedem la televizor. Înecul este înșelător, pentru că este foarte liniștit, chiar silențios. Mai grav, din punct de vedere statistic, înecul este a doua cauză de deces în rândul copiilor de până la 15 ani, după accidentele rutiere.

În cele mai multe cazuri, spune specialistul, părinții pot privi către copil și nu realizează ce se întâmplă. Persoanele care se îneacă nu pot striga după ajutor, decât în cazuri foarte rare. Instinctul lor este acela de a respira pentru a supraviețui, lăsând vorbirea pe plan secund.

Când se îneacă, gurile oamenilor se scufundă alternativ şi reapar la suprafaţa apei. Nu pot sta suficient la suprafață pentru a expira, inspira și a mai și striga după ajutor. Nici nu dau din mâini, pentru că tot instinctul este cel care îi determină să întândă mâinile în lateral și să apese suprafața apei pentru a se putea ridica să respire. Astfel, poate părea că totul este în regulă și, de fapt, persoana din fața ta se îneacă sub privirile tale.

Vittone susține că dacă totul pare ok, nu înseamnă că chiar așa este. Cel mai bine este să întrebi dacă totul este în regulă și să aștepți răspuns. Abia atunci vei ști cu siguranță că nu există pericolul unui înec.

O regulă de care părinții ar trebui să țină cont, spune specialistul, este aceea că, atunci când se joacă în apă, copiii sunt gălăgioși. Dacă se face liniște deodată, este un semn de alertă.
Alte semne că o persoană se îneacă:

Capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei

Ochii sticloşi, incapabili să se concentreze sau închiși

Capul ţinut într-o parte, cu gura deschisă

Părul peste frunte sau peste ochi

Respirație accelerată şi gâfâială

Înotul pe loc, fără progrese

Încercarea nereușită de a se întoarce pe spate

Impresia că urcă o scară invizibilă
Surse:
mariovittone.com
beingmommy.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau