Infertilitatea secundară – ce o cauzează

Întotdeauna când o femeie a născut, crede că va fi la fel de simplu să conceapă un al doilea copil la un an-doi după naștere. Nu întotdeauna lucrurile stau așa. Uite ce cauzează infertilitatea secundară.

O alterare în spermograma soțului, o subțiere a peretelui uterin (a endometrului), vârsta deja înaintată de la prima sarcină pot constitui fiecare în parte piedică pentru infertilitatea secundară, iar bebelușul cu numărul doi se lasă așteptat.

 

 

Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie (Centrul medical Fertilia)  îți spune care sunt principalele cauze pentru infectilitatea secundară.

 
Video Robert Hanciarec
 

.

Infertilitatea – efecte psihice

  • Studiile arată că femei­­­le cu probleme de fertilitate prezintă același nivel de anxietate și depresie ca femeile bolnave de cancer, care suferă de boli de inima sau ca cele care au trecut printr-o dramă – moartea soțului, un divorț greu etc.
  • Stările de anxietate și depresie, mai accentuate în cazul femeilor decât în cazul bărbaților infertili, sunt accentuate și de presiunea din partea cunoscuților și familiei, care, prin comentarii voite sau nu, induc un sentiment de inadecvare și inferioritate și senzația de eșec personal.
  • Barbatii nu sunt neaparat supuși unei asemenea presiuni, însă ei resimt o presiune din partea partenerei și dezamăgirea ei în fiecare lună, atunci când iar ratează șansa unei sarcini, lucru care îi face să se simtă neputincioși și îi invalidează ca bărbați. Nu puține sunt cauzurile în care unul sau altul dintre parteneri asimilează neputința de a concepe cu diminuarea rolului feminin, respectiv masculin în cuplu. Partenerul 'vinovat' se simte mai puțin femeie/bărbat, ceea ce poate cauza o ruptură serioasă în cuplu.

FOTO Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton