Televiziunea, in calitatea sa de„membru al familiei', si-a permis sa modeleze subtil constiinta si comportamentul tuturor. Cei mai vulnerabili la influentele sale au fost copiii.
Din pacate ,tot mai multi parinti au inceput sa-si lase copiii ore intregi in fata televizorului, pentru a-i linisti sau pentru a scapa de grija lor, fara sa constientizeze efectele negative.
Care a fost rezultatul? Majoritatea copiilor – chiar si cei mai mici de trei ani – au devenit dependenti de televizor, iar in prezent putem vorbi de o generatie intreaga de copii crescuti cu televizorul drept baby-sitter.
Abandonat in fata televizorului, copilul tinde sa interpreteze totul fara sa dispuna de capacitati de analiza si corelationare. Lasat singur, copilul isi construieste un sistem de valori, confectionat din elementele cu putere de impact mare, necorelate intre ele si insuficient explicate.
Imaginatia copiilor nu este stimulata, creierul lor primind modele gata construite, pe care urmeaza sa le aplice de fiecare data cand se afla in fata unei situatii sau persoane asemanatoare.
Multi parinti gresesc, gandind ca oricum copilul lor nu intelege ceea ce vede si il „abandoneaza' in fata televizorului! Copilul este in pericol! Pentru ca asupra lui se revarsa un flux de imagini care il impregneaza cu emotii al caror control nu il are.
Copiii sunt ca buretii . Absorb tot ceea ce fac, tot ce spun parintii lor. Prin intermediul televiziunii si al filmelor, cei mici sunt expusi la mii de ore de imagini cu lupte si violenta
Un studiu realizat in luna aprilie 2003 de catre Institutul pentru Studii Sociale din cadrul Universitatii Michigan arata ca expunerea copiilor la violenta televizata face ca acestia sa devina agresivi ca adulti, efectul facandu-se simtit chiar si dupa 15 ani de la momentul expunerii.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2