Ingrijire la puterea a doua

Ingrijirea unui bebelus poate fi coplesitoare pentru multi proaspeti parinti. Dar ce te faci atunci cand ai gemeni?

Nevoile sunt duble si timpul acordat acestui aspect este si el mai mare.
Probabil ca vei avea nevoie de mai mult ajutor decat acela al partenerului, deci planifica din timp cine va veni sa te ajute cu micutii.

Fie ca rogi o ruda sa vina in primele luni, fie ca angajezi pe cineva, asigura-te ca in momentul in care nasti ai ajutorul de care ai atata nevoie.

Nu iti fie teama sa ceri ajutor atunci cand nu te mai descurci sau ca ceilalti vor crede nimani ca nu esti o mama buna.

In primele luni de viata ale micutilor, tot ce vei face va fi sa alaptezi, sa schimbi scutece, sa calmezi colici si odata ce ai terminat, o iei de la capat. Deci sa nu te miri daca te vei simti epuizata, air atunci cand vei avea cateva minute libere, tot ce vei vrea sa faci va fi sa dormi. Nu uita sa petreci cate putin timp in fiecare zi cu fiecare bebelus in parte.

Greseli pe care nu trebuie sa le faci:
– nu alege nume asemanatoare si nu-i imbraca la fel. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli ale parintilor de gemeni. Acest lucru intarzie dezvoltarea unei personalitati distincte a fiecaruia, li se va induce sentimental ca trebuie sa fie la fel.

– atunci cand vorbesti despre ei nu folosi termenul gemenii'. Spune-le pe nume la fel cum ai vorbi despre doi copii de varste diferite.
– nu face comparatii intre ei si mai ales, nu crea competitii. Ia in considerare si varianta de a-i da la scoala in clase diferite.

– nu neglija ceilalti copii ai familiei. Faptul ca petreci mult timp cu bebelusii gemeni, i-ar putea face pe ceilalti frati sau surori sa se simta neglijati sis a dezvolte sentimente de gelozie fata de gemeni
– nu uita sa ai grija si de tine si sa iti faci timp pentru partenerul de viata

Cat de mult alaptezi gemenii?
Hranirea a doua guri cere o cantitate mai mare de lapte. Multe mamici se intreaba daca pot hrani alapta la san ambii bebelusi. Gasirea unei metode care sa functioneze necesita rabdare si exercitiu.

Ii poti alapta pe amandoi in acelasi timp. Aceasta metoda de alaptare nu numai ca stimuleaza productia de lapte, dar este si foarte eficienta pentru ca pierzi mai putin timp cu alaptatul si te poti concentra pe altceva.

Cat concediu de maternitate iti iei?
Cat de multi poti. Dar decizia depinde de ce solutie este mai buna pentru tine si pentru familia ta, in functie de sanatatea micutilor, cum te simti fizic si psihic, situatia materiala a familiei si mediul de lucru de la serviciu.

Daca firma la care lucrezi este intelegatoare, ai putea sa le ceri sa lucrezi de acasa sau part-time.
Daca iti permiti, e posibil sa decizi sa iei o pauza si sa stai mai mult cu cei mici.
Indiferent de decizia pe care o iei, suntem convinsi ca este cea buna, pentru ca ai luat-o dupa ce ai pus in balanta toata avantajele si dezavantajele acesteia.

Foto: Marian Iorga.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire