Îngrijirea bebelușului – ce ar trebui să știe orice mamă

O mulțime de sfaturi despre îngrijirea bebelușului s-au transmis din generație în generație. Și deși uneori bunicile și mamele (noastre) știu mai bine, noi cercetări le contrazic în privința lucrurilor pe care ele le știu despre bebeluși. Uite câteva lucruri legate de îngrijirea bebelușului pe care orice mămică modernă ar trebui să le știe.

Nu doar colicii sunt de vină

Generații întregi de mămici au dat vina pe 'colici' pentru episoadele de plâns care durează mai mult de 3 ore pe zi și care apar cam la aceleași ore. Cel mai adesea însă bebelușii care plâng sunt supărați de boala de reflux. Dacă așezi copilul la masă în poziție semi-verticală, cu capul mai sus față de corp, și îl ții în această poziție și după ce a mâncat și chiar în timpl somnului s-ar putea să observi că nu mai e deranjat de 'colici'.

E bine să ții bebelușul în brațe

Chiar dacă bunica mai strâmbă din nas și-ți spune că răsfeți bebelușul, noile studii o contrazic. Bebelușii ținuți în brațe  și purtați în portbebe (sling, manduca) plâng mai puțin, dorm mai mult și adorm mai repede și se îmbolnvesc mai rar decât ceilalți de vârsta lor. Ba mai mult, psihologii susțin că bebelușii purtați devin adulți cu stimă de sine crescută.

Nu te grăbi cu pantofiorii

Acum ceva vreme se credea că este bine să cumperi pantofiori care să susțină glezna bebelușului și că este bine să-l încalți încă de când face primii pași. Astăzi, medicii recomandă să nu te repezi să-i iei celui mic pantofi sau ghetuțe și să-l lași să umble cât mai mult timp în picioarele goale, prin casă sau chiar și afară, pe timp de vară (atenție, să nu se taie sau înțepe!)

Du-l mai devreme la culcare

Părinții cred că dacă duci bebelușul mai târziu la culcare, el va fi mai obosit și va adormi mai repede. Noile cercetări arată că, dimpotrivă, cu cât duci un bebeluș mai târziu la culcare, cu atât el va adormi mai greu și va avea un somn tulburat, trezindu-se de multe ori pe noapte. Studiile arată că ora cea mai potrivită de culcare pentru un bebeluș este odată cu găinile:) Pe la 19, cel mic ar trebui să fie în pat, dacă vrei să doarmă mai mult și mai bine peste noapte. Și nu, paradoxul este că nu se va trezi cu noaptea în cap!

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul