Ingrijirea gravidei

Alimentatia
O gravida trebuie sa consume in jur de 2400 kcal/zi, adica aproximativ 300 kcal/zi in plus fata de femeia negravida. Aportul caloric inadecvat creste riscul fetal in uter sau determina aparitia de nou nascuti cu greutate scazuta la nastere.

Nevoile calorice trebuie repartizate astfel: 50-60% glucide, 20-35% lipide,10-15% proteine. Un spor alimentar suplimentar vor primi gravidele cu varsta mai mica de 20 de ani, cele cu un echilibru nutritiv precar, anterior sarcinii si cele care depun o munca fizica solicitanta. Se recomanda un aport caloric redus (sub 1550 – 2000 kcal/zi) gravidelor cu obezitate pre-existenta sarcinii si celor cu o crestere a greutatii excesiva, pe parcursul sarcinii.

Aportul proteic acopera necesitatile crescute ale organismului fetal, ale placentei, uterului, glandelor mamare. Se recomanda ca proteinele sa fie de origine animala (ex: carne, lapte, oua, branza, peste) si de origine vegetala.

Proteinele provenite din alimente de proasta calitate sau regimul hipoproteic cresc morbiditatea materna si perinatala.

Aportul glucidic este crescut la gravide datorita transferului de glucoza la fat. Acesta este in jur de 5-6 g/kg corp pe zi.
Aportul lipidic este in jur de 50-60 de g/zi cu 60 % grasime de provenienta animala.

Aportul de minerale include:
1. sarea – este necesar un aport rezonabil – in jur de 5-6 g/zi. Se exclud alimentele excesiv sarate (sunca, afumaturi, mezeluri, pastrama, muraturi)

2. calciu – este necesar un aport crescut la femeia gravida deoarece 3/4 din calciu fetal este preluat de la mama, incepand cu luna a saptea; deficienta de calciu la femeia gravida se manifesta prin: carii dentare, osteoporoza. Aportul de calciu poate fi satisfacut prin consum de lapte si derivati, oua, carne si legume.

3. fierul – dieta zilnica a gravidei trebuie sa contina 15 mg de fier/zi. La gravidele cu hemoglobina normala acesta poate fi asigurat printr-o alimentatie corespunzatoare. La gravidele cu anemie pre-existenta sau aparuta in timpul sarcinii este necesara suplimentarea aportului de fier prin preparate/medicatie administrate pe cale orala.

4. zincul – este necesar un aport crescut cu 15-20 mg/zi , un nivel scazut avand efect teratogen asupra fatului. Nivelul normal al acestuia in lichidul amniotic are un rol important in protectia infectioasa intrauterina.

Vitaminele – dintre acestea, este recomandat ca acidul folic sa fie de aproximativ 1mg/zi in sarcina, deficitul de acid folic ducand la defecte de tub neural fetal (ex: spina bifida, anencefalie), dezlipire prematura de placenta normal inserata, hipertensiune arteriala, anemie megaloblastica etc.
Daca sarcina este programata si asteptata, administrarea acidului folic trebuie inceputa cu 2-3 luni inainte ca femeie sa fie insarcinata.


Mai multe informatii despre sarcina si modificarile in stilul de viata puteti afla vizionand documentarul Jurnal de sarcina sau urmand cursurile prenatale First Bebe – www.firstbebe.ro.


Dr. Lorena Iaut, medic specialist obstetrica – ginecologie,
Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire