Ingrijirea in primele luni de viata

Desi ai citit toate cartile despre sarcina si ingrijirea bebelusului, tot mai ai intrebari in primele luni de viata despre ingrijirea si igiena celui mic.


Cum ii cureti urechile?
In niciun caz nu-i indesa bebelusului celebrele betisoare cu vata in ureche. Pediatrii recomanda parintilor sa nu intervina deloc in interiorul urechii.

Ceara care se secreta este inofensiva pentru cel mic si il protejeaza de germeni si corpi straini. Nu deranjeaza copilul, nu cauzeaza infectii si nu-i afecteaza auzul. In schimb, manevrele prea brutale pot avea drept efect imediat toate aceste lucruri.

Curata pavilionul extern al urechii bebelusului in fiecare zi, cu o batista inmuiata in apa calduta si nu introduce in pavilionul urechii nimic care i-ar putea afecta timpanul.

Nas infundat
Bebelusul nu-si poate sufla nasul si nici nu poate respira prea bine pe gura in primele luni. Daca are nasucul infundat, foloseste pompita speciala, cu acel capat asemanator unui bulb. Introdu-o delicat in nara copilului, apasand cealalta nara cu degetul si da drumul manerului.

Aceasta actiune simpla va ajuta la extragerea mucozitatilor. Repeta operatiunea pentru nara cealalta. Ai grija ca manevra sa fie delicata, altfel experienta poate fi grava pentru cel mic! Chiar daca ti se pare ca nasul e in continuare infundat, nu efectua aceasta operatiune mai des de doua-trei ori pe zi, fiindca poate provoca inflamarea membranei si hemoragii nazale.

Prima manichiura
Unii bebelusi se nasc deja cu unghiile atat de mari incat trebuie taiate. Nu cumva sa te gandesti sa folosesti forfecuta ta pentru unghii! Pielea nou-nascutilor este la fel de fina ca si hartia si risti sa o prinzi, fara sa vrei, in timpul manevrei cu ustensile concepute pentru adulti.

Exista unele speciale, pentru copii, care minimalizeaza riscul de „accident in timpul operatiunii de taiere a unghiilor. Apasa usor pe buricul degetului, pentru a delimita unghia – si taie incet, rotunjind varfurile. Nu incerca sa rupi sau sa musti unghia, poti provoca infectia zone respective. Este recomandat ca primele dati cand ii tai unghiile sa faci operatiunea in timp ce bebelusul doarme.

Cum ii iei temperatura
Termometre pentru urechi, sub forma de suzeta, benzi adezive pentru frunte, clasicele termometre care se pun la subrat – ai de unde alege. Dar, iti place sau nu, cea mai exacta este temperatura masurata rectal; prin celelalte metode pot aparea diferente de pana la trei grade, care conteaza foarte mult in cazul unui bebelus a carui febra creste oricum alarmant.

Deci, pune un lubrifiant pe baza de apa pe varful termometrului si introdu-l incet in funduletul bebelusului, atunci cand il tii pe masa de infasat, ca pentru a-l schimba. Nu va simti corpul strain daca tu faci procedura corect si nici nu se va zbate, pentru ca nu te vede venind spre el cu un lucru pe care nu stie de ce vrei sa i-l lipesti de frunte sau sa i-l vari la subrat.

Protectie afara
Lotiunile de protectie solara trebuie folosite si pentru bebelusi, a caror piele este mult mai delicata decat a noastra. Inainte de a iesi la plimbare, aplica pe fata si corp lotiune cu factor de protectie ridicat (unul mai mic de 15 nu poate proteja pielea delicata a bebelusului).

Intrucat produsele de protectie solara au o raza de actiune limitata si nu mai pot proteja eficient dupa un timp, specialistii recomanda aplicarea lor la fiecare 40 de minute chiar si in zilele cand afara sunt nori – inclusiv in spatele urechilor, pe maini sau genunchi.

Nu uita palariuta antisoare – din bumbac sau in, in nuanta deschisa. Inainte de folosirea unui produs de protectie solara, testeaza-l pe o mica portiune de piele. Fii precauta mai ales daca produsul contine para-aminobenzoic (PABA), un ingredient recunoscut pentru ca poate declansa reactii alergice. Daca pe portiunea testata apar iritatii, schimba imediat produsul.

Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire