Ingrijoreaza-te… cu masura!

E firesc sa-ti faci griji pentru copilul tau, dar nu exagera! Daca esti panicata tot timpul, ii poti influenta in rau comportamentul. Copiii tinuti din scurt risca sa devina fie rebeli, fie naivi – incapabili sa sesizeze pericolele reale.

Gandeste-te ca, zilnic, si tu esti expusa la tot felul de potentiale primejdii – de la a te arde cand gatesti, pana la a avea un accident de circulatie – si totusi continui sa gatesti sau sa te deplasezi, stiind ca riscul de a ti se intampla ceva rau este foarte mic. Procedeaza la fel si cu cel mic:

– Incurajeaza-i independenta inca de la varste foarte fragede. Lasa-l sa exploreze casa, sa se joace singur sau cu alti copii, fara sa-l supraveghezi in fiecare clipa. – Invata sa-i castigi increderea, astfel incat sa-ti spuna singur de ce se teme sau ce probleme are.

– Lasa-l sa-si asume niste riscuri. De exemplu, da-i voie sa se duca singur la scoala, daca drumul nu e prea lung si nici prea circulat. Sau trimite-l sa cumpere paine dimineata.

– Daca este un copil sensibil, lauda-i fiecare reusita. In acest fel, va capata incredere in fortele lui.
– Unui copil prea curajos, explica-i ce primejdii ii stau in cale si stabileste niste limite – ce are voie sa faca si ce nu.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Sfaturi
Buton