Insarcinata cu baiat sau fata? Riscurile in sarcina sunt diferite

Urmeaza sa ai baiat sau fata? Sanatos sa fie, nu? Ei bine, sanatatea ta ar putea depinde si de sexul bebelusului.
Ai crede ca toate sarcinile sunt egale, indiferent de sexul bebelusului pe care urmeaza sa il aduci pe lume. Din pacate insa, natura si stiinta sustin altceva.’

Un studiu recent a aratat ca femeile insarcinate cu fetite sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta preeclampsia.

Fata – Risc mai mare de preeclampsie/Baiat – risc mai mare de restrictie de crestere intrauterina

La polul opus insa, femeile insarcinate cu baietei au un risc mai mare ca cel mic sa sufere de restrictie de crestere intrauterina, conform studiului.

Care este motivul pentru care riscurile sunt diferite, in functie de sexul copilului

Studiul, desfasurat pe mai bine de 4000 de femei insarcinate, a aratat ca placenta unui fetus de sex feminin difera de cea a unuia de sex masculin, prin prezenta mai sporita a unui tip de molecule la nivelul placentei, in cazul fetelor.

Oamenii de stiinta spera ca descoperirile sa ajute pe viitor la dezvoltarea unor strategii de masurare a riscului pentru dezvoltarea celor doua posibile complicatii.

Momentan insa, metodele actuale de testare a sangelui matern nu ii ajuta pe oamenii de stiinta sa discearna intre cele doua complicatii, ambele avand aceleasi semnalmente la analize.

Indiferent de complicatie, este importanta preventia, fiind cunoscuti factorii de risc:

In cazul Preeclampsiei: hipertensiune a mamei sau diabetul, ambele boli cronice, ar trebui tinute bine sub control inca de dinainte de sarcina.

In cazul restrictiei de crestere intrauterina, consumul de droguri, tutun si o alimentatie defectuoasa anterior si in timpul sarcinii pot supune fatul unui risc mai mare.

Sursa: healthline.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate