Însărcinată și în formă!

Sarcina aduce multe schimbari si nu toate sunt placute. Greturile matinale, gambele umflate, noptile nedormite umbresc fericirea pe care o simti la gandul ca vei deveni mama. Totusi, depinde in mare parte de tine sa fii in forma in sarcina. Uite cateva trucuri care te ajuta.

 

Nu te stresa!

Incepe ziua cu bine.  Bea o jumatate de cana cu apa calduta in care ai stors o lamaie. Este un remediu eficient anti-greata, care te si ajuta sa cureti ficatul si in plus, iti confera energie. Pleaca la birou cu o jumtate de ora mai tarziu (daca ai acordul sefului), pentru a evita traficul de dimineata si nervii pe care aglomeratia si injuraturile dintre soferi ii genereaza.
Inarmeaza-te cu un CD cu muzica relaxanta sau un audiobook, pe care sa-l poti asculta in timp ce esti la volan, uita de telefonul mobil si gandeste-te doar la tine, nu la toate lucrurile pe care le ai de rezolvat cand ajungi la serviciu.

Nu renunța la sport

Inotul, cursurile speciale de gimnastica pentru gravide iti pot fi de mare ajutor. Nu renunta la miscare, daca medicul nu ti-a formulat vreo interdictie in acest sens. Adapteaza-ti exercitiile la noul tau statut, de viitoare mamica si nu te forta. Nu mai insaracinata forma 2faci sport pentru a slabi, ci pentru a fi in forma in sarcina si a asigura  o buna dezvoltare bebelusului care creste in burtica ta.
Din a 16-a saptamana de sarcina, este bine sa-ti faci zilnic exercitiile care antreneaza muschii pelvini. Exercitiile Kegel te ajuta foarte tare si in timpul nasterii, dar si dupa, pentru a preveni incontinenta urinara.  Contracta-ti muschii, ca si cand te-ai abtine sa te duci la toaleta, mentine incordarea timp de 10 secunde.

Este bine sa faci cel putin 5 serii de astfel de exercitii in decursul unei zile. Poti sa le faci si stand la birou – daca nu te strambi, nimeni nu se va prinde…

 

Odihnește-te

Studiile arata ca femeile care dorm mai putin de opt ore pe zi sunt predispuse sa nasca prematur si sa ai­ba copii cu greutate mica la nastere.

Din al doilea trimestru de sarcina, cand ai senzatia de picioare grele, se recomanda sa tii picioarele ridicate mai sus de nivelul bazinului – in unghi de 45 de grade – cateva reprize pe zi. Inclusiv noaptea, iti poti aranja un culcus cu multe perne, astfel incat picioarele sa stea putin mai sus, fara ca asta sa obstructioneze circulatia.

Mănâncă sănătos

Un regim alimentar echi­librat in sarcina trebuie sa includa:

  • intre cinci si zece portii de fructe si legume proaspete (de diferite culori)
  • multi carbohidrati – procentajul bun in timpul sarcinii este diferit: 50% carbohidrati (paine integrala, cereale, cartofi, paste), 15% proteine si 35% grasimi (sanatoase)
  • doua portii de lactate pe zi
  • peste – cel putin doua portii pe sap­tamana, dintre care una de peste gras. Daca esti vegetariana, asigura-ti suplimente de B12 (din tofu, eventual) si vitamina D (din lapte de soia fortifiat sau suc de protocale) pentru a te ajuta sa asimilezi calciul.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton