Intarzierea vorbirii, in stransa legatura cu folosirea dispozitivelor smart

Folosirea dispozitivelor electronice cu display, precum tabletele sau telefoanele smart, ar putea fi de vina pentru incetinirea in vorbire a bebelusilor si a copiilor mici.

Un studiu in care au fost implicati 894 de copii cu varste cuprinse intre sase luni si doi ani arata o legatura intre folosirea acestor tehnologii si intarzierea in dezvoltarea limbajului.

Studiul este unul recent, ce a fost prezentat in 2017 si s-a desfasurat in Toronto intre anii 2011 si 2015.

Pana la 18 luni, bebelusii folosesc in medie telefonul sau tableta 28 de minute pe zi

Parintii au fost intrebati legat de utilizarea dispozitivelor smart de catre copiii lor.
Pana la varsta de 18 luni, unul din cinci copii folosise deja un astfel de dispozitiv pentru 28 de minute pe zi, in medie.

Cu fiecare jumatate de ora in plus petrecuta in fata unui dispozitiv cu tehnologie touch screen, riscul de intarziere a vorbirii creste cu 49%, sustin specialistii.

Oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca cu certitudine o relatie de tip cauza-efect intre cele doua fenomene, in acest sens fiind necesar mai multa cercetare.

Candva obiecte de lux, acum tabletele si telefoanele smart sunt accesibile mai oricui si e foarte usor ca parinte sa cazi in capcana de a „il lasa sa-si faca de lucru” cu telefonul sau tableta.

Copiilor care au intarzieri in vorbire le e greu sa se exprime la fel de bine precum colegilor de gradinita sau partenerilor de joaca.
Astfel, cei mici se frustreaza si incep sa dezvolte comportamente nocive, menite sa atraga atentia in alt mod, ei neputand sa isi foloseasca limbajul.

Problema nu este deloc una de ignorat. Desi multi dintre copiii care au intarzieri in vorbire isi vor reveni si vor ajunge la nivelul celorlalti copii de aceeasi varsta, unii dintre ei pot ajunge sa aiba probleme mai tarziu, in scoala.

Sursa: bellybelly.com.au

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton