Intarzieri in dezvoltarea limbajului?

Unul din patru copii vorbeste mai tarziu, insa cei mai multi dintre acestia nu au nevoie de ajutor special pentru a recupera intarzierea in vorbire, arata studiile.

Aproape la toate intalnirile noastre de la „Happy baby Day (din prima zi de miercuri a fiecarei luni), am primit din partea parintilor intrebari legate de dezvoltarea limbajului copilului mic – de ce spune doar cateva cuvinte, de ce nu spune nimic, de ce nu vorbeste in propozitii?

Ingrijorarile se nasc din tendinta naturala, dar nu si corecta, a fiecarui parinte de a-si compara copilul cu alti copii din vecini sau din parc. „Fetita prietenei mele, care are aceeasi varsta cu baiatul meu (de obicei intre unu si doi ani), spune poezii, nu-i tace gura, normal ca ma tem ca al meu are o problema. Este normal sa va ingrijorati putin, insa uitati ca fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare. Si mai uitati ca la un an sau la un an si jumatate ar fi bine sa evaluati copilul din punct de vedere psihologic.

Este limpede ca orice copil face eforturi pentru a se exprima (inca de bebelus), pentru a se face inteles de catre ceilalti, insa lipsa acestor eforturi ne poate indica o tendinta patologica in dezvoltarea limbajului si nu numai (uneori si a intelectului). Aceste eforturi pot fi sustinute sau, din contra, blocate de adult (fara voie).

Cele mai „usoare cai de a bloca dezvoltarea limbajului la copil sunt – a tine copilul cu suzeta exagerat de mult, a nu vorbi copilului (comunicare insuficienta), a nu insoti limbajul vorbit de mimica si gestica adecvate, de tonul potrivit, a imita limbajul copilului, a vorbi exagerat de mult copilului (adulti extrem de vorbareti care nu mai dau si copilului randul la exprimare), a anticipa si a satisface nevoile copilului prin „ghicirea gandurilor, intentiilor lui, fara a-i mai permite sa incerce sa isi exprime o necesitate.

Pe de alta parte, mai pot exista intarzieri ale limbajului fara a fi, insa, cauzate de o problema reala – baietii vorbesc uneori mai putin si mai tarziu decat fetele, la fel copiii nascuti prematur, care au uneori nevoie de timp pentru a ajunge la varsta cronologica normala, gemenii, care comunica atat de bine intre ei non-verbal, incat intarzie uneori sa mai comunice verbal cu ceilalti).

Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau

Cand ne referim la intarzieri de vorbire la aceasta varsta, ne gandim la o medie a dezvoltarii limbajului vorbit la copii, insa intotdeauna trebuie sa tinem cont si de particularitatile psiho-fiziologice ale fiecarui copil in parte, de istoricul lui medical si familial. Evaluand aceste intarzieri nu evaluam numai performantele verbale ale copilului, ci mai ales cat de mult intelege copilul din ceea ce i se vorbeste.

De exemplu, desi un copil de un an si jumatate poate spune intre 10-50 cuvinte, poate intelege mult mai multe. Gestica si urmarea indicatiilor care i se dau indica intelegerea si abilitatile de comunicare.

Text: Cristiana Haica; Foto: Hepta.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton