Învaţă copilul să fie independent de mic

Ai copil de 3-4 ani? Iată cum îl poți învăța să se descurce sigur. Suntem mereu pe fugă, mereu avem ceva de făcut, iar când suntem acasă, mamele trebuie să mențină echilibrul între treburile casnice și nevoia de a petrece timp de calitate cu copilul. Iată ce putem face pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi.

Luați micul dejun împreună!

Poate fi amuzant să pregătești împreună cu copilul micul dejun, cea mai importantă masă a zilei care asigură 30% din necesarul nutrițional al unei zile. Un bol de cereale cu fructe, semințe și lapte sau o cană de lapte pot fi pregătite repede și, în plus, e important să vă stabiliți un ritual sănătos de început de zi. Psihologii recomandă implicarea copilului de peste 2 ani și jumătate care poate să ajute aducând cutia de lapte, să adauge fructele sau cerealele în bol, iar dacă este mai mare, se poate distra deschizând și închizând cutia de lapte și să o așeze apoi în frigider. Anumite tipuri de cutii de lapte și de capace sunt ușor de ținut ân mână și de deschis pentru copii.

Planificați și faceți împreună cumpărăturile!

Este amuzant pentru copil și îl ajută să își dezvolte încrederea în sine dacă participă la activitățile din familie. El poate să contribuie la scrierea listei de cumpărături, la alegerea produselor în magazin și la depozitarea acestora. Este un bun prilej ca să repetați, de pildă, beneficiile anumitor alimente, să faceți anumite jocuri (de exemplu, să repete denumiri într-o limbă străină), să îi stimulezi creativitatea. Este cel mai bun prilej să învețe că e bine să aibă trei mese pe zi și două gustări. Lăsați-l pe el să spună ce ar dori să cumpărați și de ce. Astfel, veți vedea ce alimente îi plac cel mai mult, dacă a reținut ce trebuie să mănânce în fiecare zi. Tot în joacă îl puteți învăța că laptele UHT e mai sigur, că fructele de sezon conțin anumite vitamine și anumiți nutrienți de care avem nevoie în acel anotimp.

Copiii învață mai ușor când se distrează să facă gesturi firești!

Pentru copiii mici, anumite lucruri care adulților le pot părea plictisitoare, pot deveni fascinante. Dacă îi povestești de ce trebuie să oprească apa, să stingă lumina, să separe ambalajele de carton și hârtia, de plastic, metal și sticlă, o va face ca pe o joacă. E nevoie doar să îi povestești că și el poate să protejeze copacii, natura și vei avea un ajutor de nădejde în casă.

Cel mai important – ne distrăm și învățăm!

Orice sarcină poate fi transformată într-o joacă. De la felul în care ne povestim reciproc ce am facut în ziua respectivă, la diferite sarcini. Copilul este fascinat la această vârstă de ce se petrece în jurul său, dar mai mult, își dorește să fie activ (căci spun ca este mare, nu-i așa?), să ia parte la ce fac părinții, bunicii, frații sau surorile mai mari. De aceea, îți poți stimula copilul atât prin jocuri de rol, cât și implicându-l în diferite sarcini mici, de zi cu zi – spălatul fructelor, spalatul legumelor pentru supă, aranjarea jucăriilor, punerea hainelor la spălat sau în dulap, punerea rufelor la uscat, hrănitul pisicii sau câinelui.

Igiena și siguranța alimentară, pe locul întâi!Cum iti inveti copilul sa se descurce de mic 2

Acum este momentul cel mai potrivit să îl învățăm despre igienă, nu numai despre cea personală (spălatul pe mâini, pe dinți), ci și despre siguranță și felul în care mâncăm sau păstrăm anumite alimente ca să nu ne îmbolnăvim. Începem cu lucrurile simple de exemplu, așa cum nu mănânce ceva ce a căzut pe jos, nu punem pe jos nici fructele, legumele, cutia de lapte, nu mănâncă de la străini, nu mănâncă dintr-un aliment din care a mâncat deja altcineva (străin sau cunoscut). Copilul va face ceea ce vede în familie, de aceea e important ca toți membrii familiei să facă ceea ce spun și ceea ce învață copilul.

Regulile de siguranța alimentară și igiena alimentației sunt foarte importante de la cea mai mică vârstă deoarece copiii sunt cei mai vulnerabili la diferite tipuri de enterocolite și la diferite virusuri care se transmit prin alimente contaminate sau prin nerespectarea regulilor de igienă. Acum este vârsta la care învață și începe să înțeleagă că trebuie să mâncăm echilibrat, fructe, legume, lapte, carne, că dulciurile sunt excepționale. Fiecare regulă de igienă transmisă copilului și asimilată de acesta este la fel de importantă ca regulile de bună creștere și îl va ajuta să crească și să se dezvolte sănătos. Grija manifestată față de dezvoltarea lui cognitivă și emoțională trebuie să fie neapărat dublată de grija față de sănătatea lui. Mesele trebuie să fie mici, variate, să includă alimente din piramida nutrițională, sigure, controlate sanitar-veterinar', declară Maria Spiridon, nutriționist și dietetician

 

Acest articol face parte din campania  Lucrurile bune vin în ambalaje Tetra Pak'. Campania educaţională îşi doreşte să informeze consumatorii despre importanța siguranței alimentare și alimentaţia echilibrată. Povestea Tetra Pak a început în 1943 când dr. Reuben Rausing, care deținea atunci o companie de ambalaje în Suedia,  a început să dezvolte un ambalaj pentru lapte care să necesite minimum de material și să asigure maximum de igienă. Ideea lui era să creeze un ambalaj care să fie, în același timp, conomic, igienic și ușor de distribuit, ceva ce nu a mai fost făcut înainte. Astfel, primele ambalaje au fost lansate în 1951, iar în 10 ani mai târziu, în 1961 a fost lansată prima mașină de ambalare aseptică a laptelui. Această inovație a marcat începutul unei noi ere în domeniul siguranței și calității alimentare. Ne puteţi urmări pe pagina www.facebook.com/TetraPakRomania


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton