Invata-l sa fie responsabil cu mediul inconjurator

Economisirea resurselor planetei pare a fi la moda in ultimul timp. Problema este ca, de fapt, nu e doar o moda ci, din pacate, o urgenta.

Sa respectam aerul

Invata copilul cum sa nu polueze, arata-i in carti sau „pe viu“ ce inseamna poluarea aerului, pe care micutul o resimte de cand a aparut pe lume: tevile de esapament ale masinilor vechi, tigarile fumegande ale prietenilor de familie, emisiile de orice fel nu fac decat sa ii scada sansele de a creste sanatos.

Invata-l ca a nu merge cu masina pana la gradinita, ci a folosi picioarele sau mijloacele de transport in comun, nu inseamna doar o economie in buzunarul familiei, ci si o economie pentru sanatate.

Nu te alina cu gandul ca veti mai da o tura la munte in weekendul urmator si va respira si el ceva aer curat; incearca sa aduceti impreuna aerul curat acolo unde traiti voi.

Sa respectam apa

Apa, care este una dintre „jucariile” preferate ale copiilor nostri.
Insa cum sa il facem pe cel mic sa o iubeasca si sa o respecte, ca sa se poata bucura de ea si peste 20 ani?

In primul rand, sa nu mai umple cada cu apa cand face baie, sa nu mai puna pahare intregi cu apa din care sa ia doar o inghititura, si apoi sa arunce restul la canal, sa nu isi mai faca necesitatile fiziologice in apele in care intra, sa nu mai lase robinetul deschis acasa sau la gradinita. Par lucruri de bun simt, dar le faceti?

Sa respectam pamantul

Cum ar putea un copil mic sa inteleaga de ce pamantul care ne hraneste trebuie sa ramana curat?

Poate ca mergand la tara sau in drumul nostru spre mare, sau munte, am putea sa ne oprim la marginea unui lan de grau sau porumb, sau pe langa o livada, sau gradina si sa ne uitam cum arata pamantul acela si roadele lui, apoi sa privim pamantul „intoxicat“ de sticle goale, mucuri de tigari, gunoaie aruncate din orase.

Prin comparatie, am putea sa tragem niste concluzii impreuna cu cel mic: ce am putea face noi ca si pamantul de la oras sa fie roditor? Poate chiar micutul nostru ar putea sa ne ajute sa avem grija de bucatica de pamant de sub balcon.

Fie ca este vorba de plantuta firava din ghiveciul de la fereastra, de gardul viu de pe marginea aleii, de copacul din parc, ar fi bine sa ii spunem copilului care, fara sa clipeasca, rupe o frunza, o floare, o creanga , ca acelea sunt fiinte vii, care nu numai ca nu trebuie facute sa sufere (macar pentru simplul fapt ca sunt vii), ba chiar trebuie protejate cu orice pret, deoarece ne asigura oxigenul din aerul si asa prea poluat pe care il respiram.

Haideti sa reparam greselile prezentului!

Daca nu acum, atunci cand? V-ati gandit sa plantati un copac impreuna, sa puneti mai multe ghivece cu flori pe pervaz, pe care sa le ingrijiti impreuna, sa strangeti gunoaiele de sub geam, chiar daca nu voi le-ati aruncat, sa incercati sa va sortati gunoiul pe tipuri de materiale reciclabile, chiar daca inca nu sunt peste tot tomberoane diferentiate?

Ati inlocuit deja becurile obisnuite din casa cu cele economice sau ati gasit o cale de a aminti copilului sa stinga mereu lumina din incaperile in care nu sta nimeni si sa nu lasati televizoarele sa mearga in fiecare incapere fie ca este cineva acolo, fie ca nu? Sa nu imi spuneti ca nu faceti asta pentru ca va trec fiorii economiei de pe vremea de „dinainte“…

Faceti cumparaturi cu cap

Invatati copilul sa citeasca etichetele produselor si sa recunoasca semnele care indica faptul ca acel material este reciclabil sau prietenos pentru mediu si alegeti numai acele produse. Acest joc de-a detectivul ecologist il va distra pe copil si il va educa pentru o viata sanatoasa.

Fie ca este vorba de detergenti, de alimente, jucarii, hainute (alege-le pe cele din materiale naturale), produse cosmetice, ganditi-va de doua ori daca le alegeti pe cele ieftine, dar toxice, sau pe cele care uneori sunt putin mai scumpe, insa au grija de viitorul nostru.

Salveaza un copac

Nu toti avem cum sa plantam copaci: poate ca nu avem bani pentru un teren la tara, nici rude la tara, nici spatiu la bloc, nici bani pentru a cumpara un copacel. Atunci, haideti sa salvam un copac de la taiere.

Nu aruncam hartia pe care am tras doar doua liniute, nu mai rupem foile din caietele copiilor, nu mai azvarlim cu nonsalanta ziarele la cos. Putem sa adunam impreuna cu copilul aceste resturi de hartie si carton si sa le ducem la firmele de colectare, iar din banutii castigati sa cumparam un caiet nou, sau o jucarie. Va asigur: satisfactia copilului este garantata!

Fiti responsabili fata de planeta pe care o lasati copiilor vostri

In plsu, invatati-i pe cei mici sa isi organizeze bine prezentul pentru a putea trai in viitor. Ceea ce invata la gradi la educatie ecologica nu are nici o valoare atat timp cat propriii parinti sfideaza natura.

Luati in serios aceasta posibila condamnare la moarte a copiilor nostri pe care o semnam noi, parintii de azi. Din pacate, noi suferim deja prin bolile noastre respiratorii, cardio-vasculare, dermatologice, prin infertilitate sau tumori efectele pe care le au gesturile de agresiune ale parintilor nostri si ale noastre asupra mediului in care traim.

Text: Cristiana Haica,
Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton