Învaţă-l să folosească oliţa

Toate mămicile trec la un moment dat prin situaţia în care cel mic, nemaifiind chiar un bebeluş, trebuie să înveţe să folosească oliţa.

Nu toate încercările sunt încununate de succes însă, fie pentru că micuţul nu este încă pregătit să facă la oliţă, fie pentru că mama nu are răbdarea necesară şi renunţă după primele încercări.

 

 

Iată câteva trucuri care te vor ajuta să-ţi înveţi copilul la oliţă:

  • Cel mai potrivit moment pentru a-l învăţa este la 18-20 de luni, vârstă ce corespunde cu stadiul de dezvoltare neurologică în care copilul învaţă să-şi controleze sfincterele (muşchii care ţin închise orificiile vezicii urinare şi ale anusului).
    Este inutil să-i arăţi oliţa înainte de această vârstă, pentru că atunci face din reflex şi nu printr-o comandă voluntară.
  • Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, nu trebuie să ţii cu tot dinadinsul de această vârstă (18-20 de luni) şi să forţezi copilul să facă la oliţă, dacă nu e pregătit.
  • Ţine cont că băieţii fac mai târziu la oliţă decât fetiţele.
  • Aşteaptă momentul ideal. Se spune că atunci când un copil ştie să urce şi să coboare scările este pregătit să facă şi la oliţă.
    Copilul începe să ceară la oliţă atunci când devine conştient că în corpul lui se întâmplă ceva, când devine coştient de nevoile sale fiziologice. Atunci începe să spună pipi' sau să ducă mânuţele spre zona inghinală.
  • Poţi profita de vremea caldă să-i dai scutecul jos şi să-l laşi în chiloţei şi să-l pui pe oliţă la câteva ore. Dacă face pe el, nu se va simţi confortabil fără scutecul absorbant şi atunci va învăţa mai repede să facă la oliţă, pentru că îi va plăcea să fie curat.
  • Învaţă-l să-şi pună şi să-şi dea jos singur chiloţeii atunci când merge la oliţă. Va fi încântat de rezultat şi va fi astfel motivat să înveţe mai repede să folosească oliţa.
  • Învaţă să-i descifrezi limbajul corpului. Copilul vorbeşte' printr-o serie de semne care nu dau greş niciodată. Dacă îşi freacă picioarele şi se clatină de pe unul pe altul, dacă îşi duce mâna la zona inghinală, dacă se opreşte din joacă şi pare a se concentra, fii pe fază cu oliţa pregătită.
    Dacă nu ştii, cel puţin la început, să-i descifrezi semnele, foloseşte metoda oliţei la ore fixe', adică îl pui pe oliţă la un anumit interval orar (din două în două ore, spre exemplu, pentru pipi, sau după masă, pentru treaba mare).
  • Laudă-l de fiecare dată când cere singur la oliţă. Copilul înţelege repede ce se aşteaptă de la el şi va fi foarte încântat dacă observă mândria şi mulţumirea voastră. Spune-i: Sunt foarte mulţumită că acum eşti băiat/fetiţă mare'.
  • Încurajează-l fără să-l stresezi. Evită să dramatizezi situaţia sau să-i aplici pedepse. De asemenea, nu exagera. Nu-i arăta oliţa din jumătate în jumătate de oră, nu-l lăsa la nesfârşit pe oliţă că doar, doar o face ceva. Astfel rişti să nu mai vrea să facă deloc în ea.
    Dacă cel mic nu manifestă niciun interes pentru oliţă, plânge sau chiar face o criză, nu insista. Lasă-i o perioadă de răgaz de câteva zile şi arată-i apoi din nou oliţa.
  • Ţine-i companie atunci când e pe oliţă, astfel timpul petrecut pe ea i se va părea mai scurt. Povesteşte-i ceva sau jucaţi-vă împreună.
  • Abţine-te să-l pui pe oliţă pentru că este ora de oliţă' dacă a făcut mai înainte cu un sfert de oră. Asta nu va folosi la nimic.
  • Evită să povesteşti prietenilor sau rudelor despre momentele jenante sau încercările eşuate legate de oliţă atunci când este şi copilul de faţă.
  • Dacă nu vrea deloc la oliţă, încearcă să-i iei un colac adaptor pentru toaleta cea mare, pe care o folosesc oamenii mari'.
  • Du-l în magazin, să-şi aleagă singur chiloţei de oameni mari', pentru că acum nu mai are nevoie de scutec.

 

Sursa: Bebeluşul dumneavostră de la 0 la 2 ani', Ed. House of Guides

Foto: shutterstock.com

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton