Invata-l valoarea banilor

Explica-i ca nu tot ce vede in reclama este in concordanta cu realitatea si ca nu orice reducere de pret este, cu adevarat, in avantajul clientului.

Unul dintre cele mai importante elemente ale unei educatii financiare sanatoase este sa-i explici copilului tau capcanele imprumuturilor. Nu le exclude din start (mai ales daca familia voastra are lucruri achizitionate in rate), ci explica-i ca principalul lor dezavantaj e dobanda.

Daca vrei sa ai un copil care stie cu adevarat valoarea banilor, fa-i, atunci cand a crescut mai mare, un cont de depozit. Pentru orice suma de bani mai mare pe care te hotarasti sa i-o oferi sau pe care o primeste, mergeti impreuna la banca si depune-o in contul lui.

Spune-i ca acea suma de bani – care va creste – este un element de siguranta in viata lui si ca se va putea folosi oricand de ea. De exemplu, daca isi va dori la un moment dat o bicicleta, poti vedea atunci daca lui i se pare acest eveniment destul de important pentru a umbla la economiile lui proprii, sau daca e dispus sa mai astepte pana cand voi, parintii, veti avea puterea financiara sa i-o cumparati.

Daca e dispus sa mai astepte, du-te si cumpara-i-o, lectia de economisire a fost deja invatata.

Fa-ti liste de cheltuieli si venituri, stai cu copilul alaturi cand faci calculele, sa vada, astfel, ca sumele pe care voi le castigati nu sunt nelimitate si ca de aceea nu-ti permiti, uneori, sa-i faci toate mofturile, cumparandu-i chiar tot ce isi doreste.

Elimina din start ideea pe care cel mai mic o aduce acasa cum ca „Parintii lui Ionut au avut bani sa-i cumpere un DVD player, noi de ce nu avem?'. Explica-i ca nu toti parintii castiga la fel si ca, in plus, nu toate familiile au acelasi sistem de valori, conform caruia un DVD este neaparat necesar.

Nu uita ca incercarile tale de a-l introduce pe cel mic in universul financiar nu trebuie sa fie nici pentru tine, dar nici pentru el, un cosmar. Deci, nu forta nota si nu te enerva daca el nu pricepe din prima sau nu arata interesul pe care tu il asteptai.

Banii de buzunar

Pe vremea noastra, banii pe care noi, copiii, ii aveam de cheltuiala erau cei primiti de la unchi, matusi, bunici atunci cand veneau sa ne viziteze. Noi fie ii stocam, frumos, la pusculita, fie ii cheltuiam la primul magazin de bomboane.

Astazi, gratie multiculturalitatii la care copiii sunt supusi, copiii stiu ca parintii din alte parti ale lumii obisnuiesc sa le dea copiilor bani de buzunar.

Asa, pur si simplu, ca „nu se stie niciodata. De altfel, acum copiii isi pot cumpara mai multe lucruri decat pe vremea noastra (unii parinti nici nu-si mai trimit copiii la scoala cu pachetel, ci le dau bani sa-si cumpere ceva de la chioscul scolii).

Ca sa fii sigura ca pastrezi un echilibru, da-i copilului tau o suma de bani pe saptamana, dar nu-l conditiona sa faca un anumit lucru cu ei. Astfel, vei putea observa daca stie sa faca economii, tinandu-i la pusculita.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice