Invata sa acorzi primul ajutor

Exista situatii urgente uneori cand trebuie sa actionati prompt, cand nu este timp sa asteptati sosirea ambulantei. Va descriem mai jos cateva din aceste situatii si ce trebuie sa faceti.

Sufocarea
Atunci cand copilul are simptome de sufocare datorate unui corp strain blocat pe trahee, trebuie actionat imediat. Si cateva secunde in care copilul este privat de aer sunt extrem de importante.

Puneti copilul cu capul in jos si aplicat-i cateva lovituri puternice in spate incercand sa il faceti sa dea afara ceea ce a inghitit.

Daca nu reusiti asa, incercati si manevra Heimlich, care desi pare violenta, executata in mod corect, este eficienta. Aceasta manevra se realizeaza astfel:

  • Asezati-va in spatele persoanei care se asfixiaza si inconjurati-i mijlocul cu mainile dvs. Inclinati persoana usor inainte.
  • Pozitionati pumnul uneia dintre mainile dvs. putin deasupra ombilicului persoanei.
  • Apucati-va pumnul cu cealalta mana si apasati puternic cu o miscare brusca in sus. Repetati aceasta procedura pana ce obiectul este eliminat.

Respiratie artificiala
Intindeti copilul pe spate si inlaturati eventualele corpuri straine din gura. Apoi ridicati-i capul tinand o mana sub gat. Hiperextensia capului are rolul de a elibera caile respiratorii si de a impiedica inghitirea limbii.

Dupa ce ati inspirat profund, tinand capul copilului in continuare in aceesi pozitie, acoperiti-i gura cu gura dvs si insuflati aerul inspirat.

Insuflarea trebuie sa fie lenta si trebuie sa corespunda miscarilor toracelui copilului, aceste miscari dovedind trecerea aerului prin plamani.

Dupa fiecare insuflare, departati-va rapid gura, astfel incat aerul din plamanii copilului sa fie expirat.
Eficacitatea respiratiei artificiale va fi verificata prin ameliorarea progresiva a cianiozei si restabilirea coloritului natural.

Daca toracele copilului nu reactioneaza in mod corespunzator, verificati ca pozitia capului sa fie corecta si caile respiratorii libere.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice