Invata sa-i faci masaj bebelusului tau!

Atingerea este cel mai important mod de comunicare al bebelusului. Simtul tactil ii furnizeaza o multime de informatii si il ajuta sa se dezvolte mai frumos.

Contactul cu pielea ta (atunci cand il tii in brate) sau cu mainile tale (in timpul masajului) e atat de important sunt pentru amandoi! Atingerea ta blanda ii confera siguranta, il relaxeaza, creeaza o noua dimensiune a relatiei tale cu copilul.

Nu trebuie sa ai un program fix pentru asta; alege orice interval intre doua mese: nu trebuie sa fie nici cu „burta plina, dar nici sa-i fie foame. Mainile tale trebuie sa fie curate si calde.

1. Incepe cu picioarele: este o zona in care accepta usor sa fie atins, fara sa se sperie. Miscarile vor fi foarte blande, exercitand o presiune usoara in sensul intoarcerii sangelui catre cord, pentru a imbunatati circulatia. Nu uita degetele si talpa. Apoi, cu palmele desfacute executa miscari circulare in jurul membrului inferior, de la degete catre coapse, ca si cum ai freca palmele una de alta sau ca si cum ai vrea sa subtiezi o bucata de coca.

2. Masajul abdomenului poate avea un rezultat benefic prin ameliorarea disconfortului dat de prezenta gazelor in stomac si intestine si poate imbunatati digestia. Executa miscari circulare cu palma deschisa, in sensul acelor de ceas. Masajul pieptului se poate face cu miscari care converg catre zona inimii.

3. Masajul bratelor. Bebelusilor le place sa-si tina bratele aproape de corp. E posibil sa nu accepte atat de usor masarea lor. Aplica aceleasi tehnici ca la picioare: executa o presiune usoara intre degetul mare si aratator si maseaza ca si cum ai vrea sa impingi sangele de la degete catre umar; nu uita de miscarile de rulare, circulare in jurul bratului pastrand aceeasi directie.

4. Masajul spatelui produce bebelusului o placere deosebita. Il poti lasa pentru final. Nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu ai o tehnica perfecta. Simpla atingere constituie o hrana emotionala pentru bebelus, la fel de importanta pentru dezvoltare ca alimentatia! Copiii „alintati cu masaj, cu atingeri blande au un ritm mai bun de crestere in greutate, sunt mai echilibrati comportamental si la varsta adulta sunt mai putin agresivi.

Text: Dr. Alexandra Cozinov,
Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire