Ipsatia, o problemă reală pentru mulți părinți. De ce este masturbarea copiilor mici confundată cu epilepsia

Ipsatia este unul dintre subiectele tabu când vine vorba despre problemele cu care copiii se confruntă în primii ani de viață. Părinții se întreabă adesea de ce apare acest comportament, pe care îl confundă uneori cu iritația de scutec.

Ipsatia, numită în limba engleză „gratification disorder' și cunoscută în limbajul uzual drept „masturbarea la copii', este o problemă greu de abordat de medici în discuțiile cu unii părinți. Până acum, nu s-a stabilit o cauză anume a declanșării acestui comportament în rândul sugarilor și al copiilor mici, dar se vorbește adesea că acesta survine pe fond de plcitiseală, înainte de somn sau în încercarea copilului de a-și descoperi propriul corp.

Medicii pediatri spun că de-a lungul timpului, ipsatia a fost confundată cu epilepsia, durerile abdominale recurente, distonia paroxistica, diskinezia. Iar confuzia a pornit de la faptul că micuții nu folosesc mâinile pentru a-și provoca plăcere. Masturbarea face parte din comportamentul sexual normal al oricărui individ și chiar dacă incidența este mai mică în rândul copiilor, ea tot există și nu trebuie neglijată.

Crizele de ipsatie apar, cel mai adesea, înainte de somn, când copilul, stând pe spate, începe să-și încrucișeze puternic picioarele, se încordeză, se înroșește la față, transpiră, fixează privirea și scoate sunete ciudate, bizare. Pentru stabilirea diagnosticului, medicii fac o serie de investigații complexe precum analize de sânge, screeninguri metabolice, ecografii, radiografii, examinare de lichid cefalorahidian, RMN-uri cerebrale, chiar și cistoscopii cu anestezie generală.

Cel mai frecvent diagnostic stabilit greșit a fost epilepsia și nu de puține ori copiii au primit eronat tratamente antiepileptice. Pentru un diagnostic cât mai corect anamneză este cheia, părinții pot filma episodele și asta ajută foarte mult clinicianul.

Citește și: Ipsatia sau masturbarea la bebelusi exista? – Povestea sincera a unei mamici

Un criteriu important care ajută în diagnosticul pozitiv este faptul că în timpul manifestărilor copilul cu masturbare infantilă poate fi întrerupt și își manifestă evident nemulțumirea, uneori chiar furia, în timp ce în episoadele epileptice starea de conștientă este pierdută și manifestările nu pot fi niciodată întrerupte voluntar.' – a explicat medicul pediatru Irina Cosctache.

Medicii pediatri spun că ipsatia nu are un tratament anume, deoarece comportamentul se va diminua odată cu înaintarea în vârstă. Sepcialiștii susțin că este complet contraindicată certarea copiilor care au acest comportament, pentru că va apărea riscul înverșunării și a persistenței ispatiei. O posibilă soluție ar fi ca părinții să le capteze atenția cu alte activități când observă manifestarea acestor crize.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri