Istoria medicamentelor de slabit

De cand lucrez la o revista de sanatate, stilul meu de viata s-a schimbat. Este destul de dificil sa citesti toata ziua sfaturi despre o viata sanatoasa si sa nu te adaptezi aceluiasi ritm…


Parerea mea personala despre medicamentele de slabit era inconjurata, insa, de o mare aura de teama. Cunosc persoane care au slabit folosind pastile, dar sa le testez pe pielea mea n-am indraznit. Imi imaginam declansandu-se resorturi ascunse in organism, ale caror efecte se vor vedea peste cativa ani.

Aceasta stare de fapt s-a schimbat dupa ce am stat de vorba cu un medic nutritionist, dr. Nicoleta Mandrescu, care mi-a spus ca le recomanda pacientilor care au inceput o cura de slabire sa foloseasca, dupa perioada de „plafon', cand se opresc din scaderea in greutate, sa introduca medicatia specifica.

Ei, acum, stiind ca un specialist recomanda pastilele de slabit, le privesc cu alti ochi. Acestea sunt gandite drept medicatie impotriva obezitatii, fiind concepute pentru a-i ajuta pe oameni sa piarda mai curand o mare cantitate de grasime.

Ideile preconcepute pe care le avem in prezent despre ele se datoreaza faptului ca in trecut au fost prescrise de personal medical slab pregatit, au fost administrate nepotrivit si au scos astfel la iveala nenumarate efecte secundare. De asemenea, cand au inceput sa apara pe piata nu aveau in spate studii clinice aprofundate.

Scurta istorie

La inceputul anilor 30, doi cercetatori de la Universitatea Stanford (SUA) au remarcat ca DNP, dinitrofenol, grabea metabolismul. Energia obtinuta din alimente nu se mai transforma in grasime, ci se disipa. Asa a inceput odiseea unui medicament miraculos, care te ajuta sa slabesti rapid.

In 1934, medicii au inceput sa aiba indoieli, dupa ce doi oameni au murit luand prea mult DNP si s-au raportat cazuri de orbire. Anii 50 au adus in scena amfetaminele, care scadeau apetitul. Dependenta, cresterea ratei batailor inimii, schimbarile de stari de spirit si insomnia cronica au fost motivele pentru care s-a renuntat la ele.

Anul 1992 aduce pe piata o combinatie de doua substante: fenfluramina si fentermina, inhibitoare ale apetitului. Cand au aparut primele semne ale unor probleme cardiace la femeile care au luat medicamentele, ele au fost retrase de pe piata.

Alternativa naturala
Efedra este o substanta naturala care a aparut in farmacii in anii 90, cu mare succes in cresterea nivelului de energie si imbunatatirea performantelor sportive. Ingredientele active continute sunt stimulante, similare amfetaminelor.

Pana in 1997, problemele legate de administrarea pastilelor cu efedra si chiar decesele s-au inmultit, dar abia in 2003, dupa moartea unui american de 23 ani, dupa un antrenament la sala la fitness, s-a trecut la interzicerea comercializarii lor.

Cu prescriptie
Acum, toata lumea este de acord ca nu este bine ca pastilele de slabit sa se distribuie fara reteta de la medicul specialist. Asadar, in prezent exista, impotriva cazurilor de obezitate, doua medicamente recomandate.

Primul este planul de slabit Xenical, care previne absorbtia grasimii in organism, dar care are ca efecte secundare cateva probleme la stomac, oboseala etc. Al doilea este Reductil, un inhibitor al poftei de mancare, care are, desigur, si efecte secundare: palpitatii, insomnie, anxietate s.a.

Doar pentru cazuri extreme
Ca idee generala, medicamentele care ajuta la slabit nu ar trebui luate, asa cum recomanda si medicul nutritionist, de catre persoane care abia au intrat in categoria supraponderalilor. Acestia trebuie intai sa incerce – doar la recomandarea specialistului – un regim de slabit, dublat de miscare fizica, abia apoi, daca va mai fi cazul, sa ajunga la suplimente nutritive.

Cu toate acestea, daca nu poti rezista tentatiei, evita macar comprimatele care iti promit ca te slabesc intr-un timp foarte scurt, fara ca tu sa depui efort.

O pierdere mare in greutate pe o perioada de mai putin de doua saptamani nu este sanatoasa si nici posibila (decat cu riscuri). De asemenea, tine-te departe de medicamentele care promit sa functioneze doar odata ce iti schimbi intregul regim alimentar.

Text: Valentina Vuxanovici, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton