Jocul de-a v-ați ascunselea: ce îl învață pe bebe

Cucu bau, de-a v-ați ascunselea, unde e mama sunt tot atâtea denumiri pentru jocul care de pe la 6-7 luni începe să-l fascineze pe bebeluș. Uite de ce și ce lucruri importante învață cel mic din jocul de-a v-ați ascunselea.

 

Principiul permanenței obiectelor, care nouă ni se pare ceva ce nu trebuie demonstrat, este greu de înțeles pentru un bebeluș. El nu știe că, doar pentru că nu mai vezi un obiect, asta nu înseamnă că acel obiect nu mai există. Tocmai de aceea, bebelușul tău este fascinat de jocul de-a v-ați ascunselea. Când îți ascunzi fața sau te ascunzi după o perdea sau pitești jucăria preferată a copilului sub pernă, pentru el este o adevărată magie să vadă că toate acele lucruri reapar.

De aceea sunt bebelușii atât de fascinați de acest tip de joc, pe care-l exersează mai întâi cu un partener, mami sau tati, după care de unul singur, folosindu-se de jucăriile lui, pe care le va arunca, așteptând să le revadă.

Jocul de-a v-ați ascunselea îl ajută să-ți dezvolte și gândirea logică, secvențială și capacitatea de a anticipa următoarea mișcare.

Acest simplu joc îți este de ajutor și după ce bebelușul a împlinit un an, când se face simțită anxietatea de separare. Cu cât bebelușul învață mai de timpuriu despre noțiunile de absență și prezență, cu atât va percepe ca mai puțin dramatică plecarea ta din raza lui vizuală, intuind cumva că te va vedea din nou, la fel cum se întâmplă când vă jucați de-a v-ați ascunselea.

Poți juca deci acest tip de joc în toate variantele lui – îți poți ascunde fața cu mâna, te poți ascunde cu totul, poți ascunde obiecte de-ale celui mic sau îl poți ascunde pe el – sub cearșaf, după băiță, de exmplu. Bebe se va distra de minune și va învăța cum funcționează acest principiu al permanenței obiectelor, lucru care reprezintă un prag important în dezvoltarea unui copil. (vezi aici și reperele esențiale de dezvoltare pentru 0-3 ani)

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton