Jocuri care ne ajuta sa descoperim emotiile

90% dintre parinti lauda si sustin actiunile pozitive ale copilului, cel mai frecvent in mod verbal, dar si fizic, prin mici gesturi de simpatie, arata un studiu realizat de UNICEF.

„Zana Norilor” este un joc mult mai complex pentru recunoasterea si exprimarea eficienta a emotiilor, deoarece foloseste instrumente complexe de ajutor in acest sens.

Povestile cu norii emotiilor („Povestile norilor”) ajuta copilul (si adultul) sa schimbe emotiile negative disfunctionale in altceva, ba chiar ofera posibile modalitati de actiune pentru a inlatura emotia respectiva.

Pornind de la acea poveste, copilul ar trebui sa creeze propria poveste despre norul de tristete, de frica, de respingere etc. si sa dea propriile solutii.

Iar cand lui (ori adultului) i se intampla ca in zilele ce urmeaza citirii povestii sa experimenteze emotii negative, sa povesteasca despre ele celor din familie si sa incerce sa modifice acea emotie pe modelul povestii norului.

Este o forma exceptionala de autoterapie. Jocul are si un pachet de carti de joc care pot fi folosite si conform instructiunilor, si in modul in care am descris jocul emotiilor.

Un alt joc interesant (fara suport material) este cel al observarii emotiilor pe strada – jocul citirii emotiilor. Mergand pe strada, ne uitam la chipurile oamenilor, alegem pe cineva si ne dam cu parerea privind omul respectiv – ce emotie resimte el in acel moment.

De exemplu – cred ca acel copil este furios. De ce crezi ca simte asa? Si ne dam cu parerea, oricat de nastrusnice sau imposibile ar fi acele pareri.

Apoi incercam sa gasim solutii adecvate de schimbare a starii de spirit a copilului; de data aceasta adultul va alege acele solutii care sunt dezirabile, pe care propriul copil le-ar putea urma, excluzand limbajul inadecvat, agresivitatea etc.

Atentie, niciodata in aceste jocuri ale emotiilor nu ne vom centra exclusiv pe emotiile negative, ci, pe cat posibil, vom alterna emotiile negative cu cele pozitive.

Este foarte important si util pentru copil sa auda si sa inteleaga ca nu este singurul care experimenteaza astfel de emotii, ca si altii o fac, iar oamenii si reusesc sa controleze aceste emotii.

Tu ce iti doresti?
Relativizeaza dorintele tale absolutiste care genereaza, de fapt, emotiile negative disfunctionale, si adu-le la nivelul de dorinte relative, adecvate.

De exemplu, absolutistul „trebuie sa fiu respectat de ceilalti, caci a nu fi respectat este groaznic, nu pot sa suport” adus la „imi doresc sa fiu respectat, dar daca asta nu se intampla nu e o catastrofa, e neplacut, insa pot suporta”.

Stare de alerta
Orice emotie intensa, in special cele negative, ajunge sa descarce in organism o serie de hormoni si neuromediatori care pun organismul in stare de alerta, ca si cum un pericol real se afla in fata individului.

De aceea, a trai frecvent astfel de emotii poate duce cu timpul la tulburari in functionarea organelor interne. Ca urmare, a invata sa controlam aceste emotii nu mai este doar o problema de comunicare, ci si de sanatate.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie