Jocuri si jucarii in vacanta de iarna

Vacanta este nu numai pentru copii un prilej minunat de a retrai aceea senzatie de libertate si lipsa de griji.

Inclusiv noi, adultii, putem avea sansa sa retraim aceasta senzatie, dincolo de faptul ca suntem ocupati, gravi, severi sau foarte, foarte responsabili.

Vacantele sunt pentru multi adulti un prilej de a-si descoperi intr-adevar copiii (si nu intotdeauna surprizele sunt neaparat pozitive).

Dar si un prilej de joc pe care il avem foarte rar. Dati in mintea copiilor! Vacanta este ideala pentru a intra intr-o logica a lipsei de griji, a uitarii minutelor si a termenelor-limita, a responsabilitatilor si datoriilor.

Luati exemplu de la copii, pentru care singurul lucru important este prezentul si lasati-va purtati de jocurile lor, pentru ca va veti desprinde de viata adulta (pentru un timp), iar daca aceasta desprindere va fi una „de calitate', nu veti regreta.

Uitati de jucarii! Jocul nu tine de jucarii, ci tine de jucatori. Degeaba veti investi pentru copiii vostri sume fabuloase pentru a le cumpara jucarii la moda, daca nu veti aduce si un adaos de atmosfera si poveste la aceste investitii.

Daca este sa ne gandim la copilaria noastra, ne amintim cu placere de acele momente de joaca care ne-au umplut de emotii.

Din acest punct de vedere, o bataie cu bulgari de zapada conteaza mai mult in amintirea noastra decat cine stie ce jucarie complicata pe care vreunul dintre parinti sau unchi a dat o jumatate din salariu, dar ne-a pus-o sec in brate fara sa ne intrebe de sanatate.

Poti sa redevii copil
Intoarce-ti lumea pe dos! In vacanta, lasati copiii sa conduca. Ei vor sti cel mai bine care este divertismentul care se potriveste familiei.

Va puteti permite luxul sa va lasati si pe mana lor. Daca sunteti de acord sa le dati credit, s-ar putea sa vedeti ca ei vor sa-i includa si pe adulti in jocurile lor, iar daca „mintea copiilor' va functioneaza bine, nu o sa regretati.

Cum poti sa alegi jocul potrivit?
Cu toate ca pare o responsabilitate placuta (sau cel putin asa o anticipam intotdeauna), a le propune copiilor jocuri sau a ne lasa purtati in jocurile lor, atunci cand avem timp la dispozitie, nu este chiar atat de usor pe cat ar parea.

Pentru ca, spre deosebire de noi, copiii nostri se plictisesc intr-un alt ritm decat noi (uneori prea repede pentru gustul nostru sau uneori niciodata, spre exasperarea noastra).

Pentru ca, spre deosebire de noi, copiii nostri nu prea au notiunea timpului, a orei de culcare, a meselor regulate, a orarelor de intalniri.

A propune sau a sustine jocurile copiilor nu este un lucru usor pentru un adult. Mai ales daca vrea sa fie implicat si el sau daca vrea macar sa asigure o minima supraveghere a desfasurarii jocului.

Mai simplu devine pentru parinti atunci cand copiii cresc, iar formulele lor de divertisment se apropie de gustul parintilor. Din acest punct de vedere, este foarte confortabil sa-i propui unui copil de 10 ani sa joace scrabble cu mama, tata si bunica: jocul poate fi placut pentru toti.

Text: psiholog Mugur Ciumageanu; Foto: Dreamstime.
Articol preluat din revista BABY.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament