Jucaria potrivita pentru copilul tau

In universul copiilor se gasesc, intotdeauna, jucariile… Jocul face parte din viata noastra si are un rol important in dezvoltarea intelectuala a copilului.

 

In alegerea jucariilor, parintele trebuie sa tina seama de varsta copilului si de nivelul lui de dezvoltare.

Cum trebuie sa fie o jucarie

  • Potrivita varstei copilului (cumpara-i ce stii ca i-ar placea lui, nu tie).
  • Educativa
  • Atragatoare
  • Sigura
  • Usor de curatat
  • Accesibila ca pret – ca si hainutele, jucariile trebuie schimbate destul de des.

Iata cateva informatii care iti vin in ajutor atunci cand nu stii ce jucarii sa alegi pentru micutul sau micutii tai.

Jucaria potrivita pentru bebelusi

Pana la trei luni: zornaitoare, inele mari din plastic, jucarii de strans in mana ori de supt, jucarii care produc diverse lumini – de exemplu, un carusel muzical cu lumini.

Intre 4 si 7 luni: bebelusii iubesc jucariile din materiale moi si placute la atingere: papusele, jucarii care fac zgomot atunci cand sunt lovite, carti cu pagini din diverse materiale, placute la atingere si colorate. 

Intre 8 si 12 luni: jucarii de construit (cuburi din lemn sau plastic), de diferite marimi, forme sau culori, jucarii pentru apa.

Jucaria potrivita pentru copii mici

Intre 1-3 ani: Copiii mici se descurca cu jucarii mai complexe; vor fi interesati de masini, camioane, creioane colorate de dimensiuni mai mari, pentru colorat, si de puzzle pentru incepatori. Alege jucariile care imita activitatile adultilor: papusile si accesoriile lor (hainute de imbracat-dezbracat), seturi pentru bucatarii, aspirator, garaj sau parcare auto, telefoane, ferma cu animale.

Jucaria potrivita pentru prescolari

Intre 3-6 ani: Mingile de toate marimile sunt potrivite – le pot lovi cu piciorul, le pot arunca sau prinde. Tot la aceasta varsta pot desena o forma sau pot colora – deci, da-le hartie si multe creioane.

Nu este nevoie de jucarii extrem de variate, pentru ca subiectul jocului la aceasta varsta este simplu si relativ limitat. In schimb, este nevoie sa aiba cat mai multe exemplare ale aceleiasi jucarii: animale-jucarii, mijloace de transport, papusi etc.

Copiilor care se apropie de varsta de sase ani trebuie sa li se dea nu numai jucarii cat mai variate, ci si mijloace potrivite pentru confectionarea lor: scandurele, ciocanase, foarfeci, bucati de stofa, sticlute, jocuri mecanice, puzzle etc.

De ce sunt bune jucariile
Jucariile pentru indemanare dezvolta coordonarea miscarilor, incurajeaza increderea in sine. Cartile si inregistrarile ii ajuta pe copii sa aprecieze literatura si muzica, dezvoltandu-le in acelasi timp vocabularul.

Jocurile de construit stimuleaza creativitatea si imaginatia. Jucandu-se, copiii isi folosesc mintea si corpul, invata treptat despre lumea din jurul lor si se dezvolta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau