Juniori mai sanatosi

Daca in primul an de viata ai fost preocupata mai mult de cresterea in greutate, iar in al doilea ati avut de-a face cu adaptarea la noi meniuri, incepand din al treilea an de viata este cazul sa pui accent pe bunele obiceiuri alimentare.

Acum cativa ani specialistii trageau un semnal de alarma: mancarurile prefe-rate ale copiilor (europeni si americani deopotriva) erau pizza si cartofii prajiti.

Intr-un studiu american din 2003 se arata ca 1/3 dintre copiii sub 2 ani nu mancau niciodata fructe si legume, si ca bebelusii mai mici de un an facusera deja cunostinta cu cartofii prajiti.

Si in ciuda tuturor campaniilor pentru prevenirea obezitatii in randul copiilor (si al adultilor, de altfel), cifrele devin mai alarmante. Unul din 5 copii americani (alte studii indica drept real procentajul de 25%) este obez, iar romanii se grabesc parca sa ii ajunga din urma pe americani macar la acest capitol.

Potrivit specialistilor de la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon, doar Germania si Cehia depa-sesc Romania intr-un top al obezitatii in Europa.

5 saptamani sunt suficiente pentru a schimba obiceiurile alimentare ale copilului tau si ale intregii familii, cu putin ajutor din partea membrilor ei. Mai multe fructe si legume, mai multe lichide (dar fara zahar) si mai multe fibre – sa fie in meniu.

50% dintre copiii romani au probleme cu greutatea, iar 15% sunt obezi. Romania se afla pe locul 3 in Europa la capitolul obezitate, 30% din populatie suferind de aceasta boala.

De unde putem incepe?
Sa mancam sanatos este uneori mai usor de spus decat de facut. Este tentant ca, dupa o zi de munca, sa aruncam in microunde primul semi-preparat pe care l-am scos din congelator, in loc sa ne apucam sa pregatim un fel de mancare mai sanatos – pentru care, eventual, nu avem ingrediente, caci nu am avut timp sa mergem in piata sa le cumparam.

Ocazional, eventual dupa Paste sau Craciun, realizam ca ar fi cazul sa ne schimbam obiceiurile alimentare. Si ne apucam de operatiunea „dieta” pe care, de cele mai multe ori, o ducem la extreme – cel putin pentru o perioada, dupa care recadem prada vechilor obiceiuri alimentare.

Daca vrei sa faci o schimbare pe termen lung si vrei ca cei mici sa cresca sanatosi, trebuie sa-ti schimbi atitudinea fata de mancare si de obiceiurile alimentare, spun specialistii.

De unde incepi? In prima saptamana de schimbare, propune-ti sa serviti macar o portie de fructe in fiecare zi – si copiii, si voi, adultii. Cel mai usor este sa faci asta la micul dejun – copiii nu vor face prea multe mofturi: le va fi foame.

Mai mult verde
In a doua saptamana, poti adauga o portie de legume in plus. Momentul cel mai potrivit ar fi la cina. Daca cei mici sunt supiciosi cand vine vorba despre salate, dovlecei si morcovi, o varianta de a le starni interesul ar fi sa ii implici in procesul de productie.

Fiica mea, care stramba din nas numai cand ma vedea gustand din salata, a descoperit ca este felul ei preferat de mancare, dupa ce am avut intr-o seara ideea de a o lasa sa-mi preagateasca ea masa. A fost atat de incantata de operatiune, si cum nu-si putea critica singura munca, a gustat. Si i-a placut…

Sa bem mai multe lichide
Si mai sanatoase – 1 litru de suc acidulat pe zi nu va face bine copilului, chiar daca hidratarea, ca principiu, este buna. Iti va fi poate greu sa-l dezobisnuiesti de sucurile dulci, dar nu dispera, exista o solutie. Un prim pas ar fi sa investesti intr-un robot prevazut cu storcator de fructe si blender.

Apoi, mergi in piata si cumpara legume si fructe care va fac cu ochiul. Ajunsi acasa, puteti amesteca, eventual tot la sugestia copilului, fructe si legume de diferite culori, pentru un shake plin de vitamine si minerale.

Daca multi copii vor avea ceva probleme in a accepta legumele, mult mai usor este sa-i determini sa le … „bea”.

Reguli generale de urmat

  • Alege alimente cu un continut scazut de colesterol si grasimi saturate – mancati, voi si copiii, cat mai multe fructe, legume si lactate (eventual degresate). Din meniu sa nu lipseasca cerealele (de preferinta integrale) si fibrele solubile si insolubile.
     
  • Fereste-te de alimentele prajite si prea procesate chimic.
     
  • Redu, pe cat posibil, consumul de sodiu – legumele contin suficient sodiu in starea lor naturala, deci incearca sa le procesezi cat mai putin si sa adaugi cat mai putina sare in mancaruri. Daca gatesti (la aburi sau in teflon ar fi cel mai indicat – vezi si numarul din martie, articolul „Sa ne hranim mai verde”), adauga putina sare, doar la final.
     
  • Micsoreaza portiile – studiile demonstreaza ca, in ultimii 20 de ani, portiile de mancare s-au marit considerabil.

Text: Revista Baby; Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie