Jurnal de sarcina trimestrial

Pesimistii sustin ca nu exista minune care sa dureze mai mult de trei zile! Vom parcurge impreuna jurnalul unei minuni de noua luni si vom aduna dovezi impotriva acestei teorii!

Schimbarile in stilul de viata sunt foarte importante inaintea conceptiei: oprirea fumatului, a consumului de alcool si a drogurilor recreationale; evitarea situatiilor care pot determina cresterea temperaturii corpului (ex. saune, metrouri aglomerate) si expunerea la indivizi cu suferinte febrile; modificarea obiceiurilor alimentare astfel incat valoarea glucozei sa poata fi controlata cu atentie.

Pregatirea pentru sarcina ar trebui sa includa urmatoarele:
1. consult ginecologic si citologie vaginala (frotiul Babes-Papanicolau)
2. determinarea grupului sangvin si a Rh-ului; controlul hemoleucogramei
3. glicemie si sumar de urina; examen serologic cu determinarea anticorpilor de tip IgG pentru toxoplasma, cytomegalovirus si rubeola.

Primele semne ale sarcinii: oul implantat determina numeroase modificari in mucoasa uterina, incepe formarea placentei si apar semne de sarcina: greturi, varsaturi, sani in tensiune, mariti, somnolenta, labilitate emotionala, modificari de gust etc. Produsul de conceptie este considerat embrion in primele doua luni. In aceasta perioada se formeaza organele (organogeneza). Maturarea, diferentierea celulelor din care sunt formate, permite organelor sa-si exercite functiile.

Primul trimestru de sarcina
Miraculoasa odisee incepe undeva in jurul celei de-a 14-a zile a ciclului menstrual, cand unul dintre ovarele tale elibereaza un ovul. Dupa contopirea ovulului cu spermatozoidul, oul format petrece in trompa uterina inca cca cinci zile, timp in care nu uita sa se divida. Dupa momentul nidatiei – fixarea oului in grosimea mucoasei uterine – poate sa apara o mica sangerare, la 10 – 12 zile de la fecundarea ovulului. La 2 saptamani de viata celulele oului (embrioblast) se diferentiaza in doua straturi.

In cea de-a treia saptamana se diferentiaza trei straturi de celule. Stratul profund va da nastere plamanilor, ficatului, glandei tiroide, pancreasului, vezicii si cailor urinare. Din stratul mijlociu se vor forma scheletul, muschii, ovarele/testiculele, rinichii, splina, celulele sangvine si vasele de sange, stratul profund al pielii; stratul superficial va genera sistemul nervos, pielea, glandele sudoripare, parul, unghiile, smaltul dentar, structuri ale ochiului.

La 28 de zile apar mugurii membrelor inferioare. Incepe formarea plamanilor, a ficatului si pancreasului. Tubul digestiv este deja bine conturat. In cea de-a cincea saptamana, la examenul ecografic vei putea sa vezi bataile inimii unui embrion de numai 5 mm! Cele patru camere ale cordului sunt structurate complet la 49 de zile si sangele este impins in vase. Se formeaza cordonul ombilical, ce contine vase prin care vor ajunge la fatul tau oxigenul si toate substantele nutritive necesare si vor fi evacuate „deseurile'.

Se schiteaza fata si organele de simt. Incepe formarea aparatului genital, a glandei tiroide si a altor glande. Mugurii membrelor superioare apar la 42 de zile! In saptamana a noua fatul are 2,3 cm si cantareste 2 g! Incepe sa arate a nou-nascut! La 11 saptamani parul si unghiile incep sa creasca! Dupa 12 saptamani de gestatie, riscul de a pierde sarcina este mult redus. Apar instrumentele pe care le va folosi intens inca din prima clipa de viata: corzile vocale! La masuratori, stam mult mai bine acum: 5,4 cm si 14 g.

Pentru mamica, sfarsitul primului trimestru de sarcina inseamna mai putine schimbari in partea fizica. Tine minte, insa, ca dupa acest moment, inima ta, pentru a reusi sa pompeze suficient sange, va fi mai solicitata. De asemenea, nu e cazul sa te alarmezi daca vei transpira mai mult, daca-ti va creste temperatura si daca iti apare o linie verticala, colorata diferit de piele, pe abdomen – se numeste linea nigra. Experienta celorlalte femei arata ca la acest moment subconstientul lucreaza din plin si visele gravidelor sunt dese si ciudate, chiar infricosatoare.

Trimestrul al doilea de sarcina
In saptamanile 13 – 16 de sarcina incep miscarile respiratorii ale toracelui. Toate organele se dezvolta sustinut si-si perfectioneaza functiile. Un eveniment important: in aceasta perioada apare reflexul de supt. La 18 saptamani va cantari 190 g si va avea o lungime de 14,2 cm. Daca e vorba de o fetita, acum se dezvolta uterul. Daca e baietel, examenul ecografic va permite vizualizarea penisului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii