La mama acasa sau la fast food?

Cand le oferi ghiveci sau salata, se stramba. Vor numai hamburgeri sau cartofi prajiti. Ii lasam nemancati sau le facem pe plac?

Unii specialisti sunt de parere ca trebuie sa le dam ce le place, organismul lor stiind de ce anume are nevoie. Altii sustin ca, daca ii lasam sa manance doar ce vor ei, copiii nostri vor avea o alimentatie dezechilibrata, cu prea multe grasimi si prea saraca in vitamine.

Sa vedem care este parerea unui medic endocrinolog – Dr. Catalina Poiana, Institutul „C.I. Parhon Bucuresti:
„In ciuda tendintelor din ultimii zeci de ani de a scadea consumul de grasimi, de a stimula exercitiul fizic si de a reduce fumatul, numarul cazurilor de obezitate este in continua crestere.

La randul sau, obezitatea este un important factor de risc in aparitia diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare. Alaturi de celelalte complicatii ale obezitatii, trebuie amintite anomaliile endocrine si tulburarile de ordin psihologic.

Pacientii cu exces ponderal, in special copiii, au un complex de inferioritate din cauza infatisarii lor, a dificultatilor intampinate in activitatea fizica, fapt ce antreneaza frecvent tulburari emotionale, uneori cu o tendinta de izolare.

Aproximativ 11% dintre copiii cu varste intre sase si 11 ani sunt supraponderali, cifra aflata in crestere continua. De aceea, trebuie sa schimbam obiceiurile alimentare ale copiilor, mai ales in familiile in care exista tendinte catre excesul ponderal'.

Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie corecta a copiilor:
– mese mici cantitativ, frecvente ca interval
– obligativitatea micului dejun
– inlocuirea painii albe cu cea intermediara, neagra sau graham
– evitarea prajelilor, a grasimilor emulsionate (frisca, smantana, maioneza etc.), a carnii de porc si a dulciurilor concentrate (ciocolata, bomboane, gem etc.) si inlocuirea lor cu fructe.

Ingrijoratoare a devenit frecventarea de catre copii a fast food-urilor, consumul de cartofi prajiti, hamburgeri, maioneze etc. in dauna legumelor, a fructelor, lactatelor si a carnii slabe de pasare sau de peste.

La fel de important este si modul de preparare a alimentelor: prajitul legumelor sau al carnii in ulei sau untura creste exponential continutul caloric si efectul nociv asupra sanatatii. Alaturi de alimentatie, exercitiile fizice isi au rostul lor: mersul pe jos, frecventarea orelor de educatie fizica de la scoala, practicarea unui sport reprezinta lucruri la indemana tuturor, extrem de utile pentru sanatatea noastra.

Fetitele cu obezitate pot avea prima menstruatie mai devreme decat fetitele cu greutate normala. Instalarea menstruatiei are loc, probabil, atunci cand se atinge o anumita greutate corporala.

Text: Irina Dimiu, Foto: Bogdan Vasile.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie