La restaurant cu copilul

Cand un copil isterizeaza un restaurant intreg nu se va spune „ce copil rau sau isteric, ci „ce needucat… Copilul va fi privit cu multa compatimire, iar parintii – cu repros.

 

Pana acum, copilul nostru a avut tot timpul sa invete sa manance singur, sa aiba grija de pozitia sa la masa, sa deprinda regulile ele­mentare de comportament si cateva dintre bunele maniere, in special la masa. Daca nu a facut-o, atunci cineva nu si-a facut datoria.

Si nu va uitati spre gradinita, ci spre propria familie. Oricum, a venit vacanta si ceea ce a invatat copilul in aceasta arie de cunostinte si deprinderi va fi verificat. Este imposibil ca in aceasta vacanta sa nu mergem cu cel mic cel putin o data la restaurant sau sa nu fim pusi in situatia de a lua masa alaturi de oameni necunoscuti.

Bunele maniere la masa nu sunt inventate numai pentru a da bine in societate, de aceea scopul unei educatii in acest sens nu este sa ii impresionam pe ceilalti cu modul nostru de a ne comporta. Aceasta este lectia numarul 1 pe care trebuie sa o invete copilul. Aceste reguli de conduita, comportament sunt utile in primul rand pentru o buna igiena a actului alimentar.

Nu este bine sa-l lasi pe copil sa plece de la masa si sa se plimbe printre celelalte mese, chiar daca asta inseamna un moment de respiro. 

 

Dar sa lasam teoria. Este limpede ca, daca avem un copil de 4-5 ani cu noi la restaurant, el ar trebui sa stie deja ce sa faca, cum sa se comporte in acele conditii.

Dar nu trebuie sa uitam ca este doar un copil si se plictiseste foarte repede. De aceea, este necesar sa i se reaminteasca tot ceea ce ar trebui sa faca atunci cand ezita si are nevoie de motivatie atunci cand trebuie sa faca ceva ce nu isi doreste la un moment dat.

Sa ii fie intarit comporta­men­tul pozitiv, dezirabil prin a-i fi recunoscute me­ri­tele, prin a fi laudat pentru ceea ce a facut bine. Asteptarile noastre de la el trebuie sa fie pe masura educatiei pe care i-am dat-o.

Mersul la restaurant este unul din pasii firesti in a invata copilul sa fie civilizat, de a exersa practicile de bune maniere, a le observa la altii si a le practica.

Ca urmare, nicio masa in public fara a spune copilului dinainte cu cine se va intalni, ce vom face acolo, cam cat vom sta, daca vor fi si alti co­pii, ca ar putea sau nu sa se deplaseze de la masa (sunt localuri cu locuri de joaca adiacente) sau cum ar putea sa se distreze pana cand va fi adusa mancarea.

Apropo de distrac­tie – nu trebuie sa uitam niciodata acasa cele cateva jucarii micute cu care copilul ar putea improviza jocuri pe masa, in masura in care este loc. Si nu trebuie sa uitam bagajul de creativitate pentru a improviza un scurt teatru de papusi cu ce avem la indemana: vaza cu flori, tacamurile, un cocolos de paine, scobitori, orice. Caci, uneori, asteptarea poate intrece si rabdarea noastra de adulti.

Exerseaza bu­nele ma­ni­ere la masa si aca­sa, la in­ce­put folo­sin­du-te de ju­carii. Roa­ga-l pe copil sa-ti arate cum ar trebui sa ma­nance si sa se poarte papusa la masa!

Nu uitati de antrenament
Daca un copil mare (4-5 ani) nu se comporta bine la restaurant, nu este niciodata vina lui, ci a celor care nu s-au preocupat din timp sa il antreneze pentru asta.

Cel mai important lucru inaintea aventurii mersului la restaurant este antrenamentul – care se face prin a-i povesti co­pilului ce ur­meaza sa se intample intr-un asemenea loc.

Se „joaca scenele ce urmeaza sa se intample acolo cu jucarii – jucariile care intruchipeaza oamenii (mama, tata, copilul, ceilalti clienti, ospatarul): stau la masute, asteapta, li se aduce mancarea, mananca frumos, curat, manierat. Apoi se joaca scena restaurantului „live in bucatarie.

Text: Cristiana Haica; Foto:Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton