La scaldat: reguli de baza

Fie ca il duci la lectii de inot, la piscina sau mergeti vara in concediu la mare, o clipa de neatentie din partea voastra, a parintilor, poate transforma intr-o tragedie.


Invatati-va copilul sa fie prieten cu apa

Imprietenirea se face treptat, de la varste foarte mici (de cand e bebelus). In alte tari, si de curand si la noi, se fac cursuri de inot pentru bebelusi in piscine speciale, incalzite.

Apa – partener de joaca
Copilul mic personifica totul, asa ca in joaca putem personifica si apa – vazuta ca partener de joaca, nu ca un mediu in care suntem azvarliti brutal de antrenorii care invata copiii inotul cu forta, tratand apa ca pe un dusman impotriva caruia trebuie sa inveti sa lupti.

In paranteza fie spus, nu va obligati copiii sa intre in apa daca nu vor. Apa este vie, trebuie respectata, protejata (si aici sunt foarte potrivite lectiile despre poluare).

La fel cum facem cu orice vietate cu care incercam sa imprietenim copilul, vom descrie micutului – la nivelul lui de intelegere – ce „obiceiuri are (de exemplu, la mare, valul vine si ne impinge, apoi pleaca si ne ia cu el, dar poate fi periculos), cand vrea sa se joace cu noi si cand este prea suparata.

Vom obisnui intai copilul cu „puii apei, apa mica, putin adanca, „mangaierea apei prin udarea fetei, a partilor corpului, balaceala/bataia apei cu piciorusele.

Acest partener de joaca are minunata proprietate de a ne imbratisa, insa trebuie sa ne tinem respiratia cand intram cu fata in apa. Respiratia, miscarile bratelor, aliniamentul corpului sunt deja lucruri despre care antrenorii de inot pot vorbi mult mai bine.

Si alte cateva recomandari…
Academia Americana de Pediatrie ne face cateva recomandari:
– nu lasa niciodata copilul sa inoate in apa (nici in cada) fara supravegherea unui adult;
– invata copilul cateva reguli simple de siguranta si asigura-te ca acestea sunt respectate;

– asigura-te ca toti adultii care supravegheaza copiii la inot stiu sa inoate si sa dea primul ajutor;
– asigura-te ca exista colace sau carlige de prindere pe marginea piscinei pentru cazurile in care vreun copil ar ajunge la fundul apei;

– nu lasa copiii mici sau pe cei care nu stiu sa inoate sa se joace cu jucarii gonflabile, animalute, saltele in apa care le depasesc talia;
– supravegheaza indeaproape copiii care se joaca langa balti, iazuri, lacuri, rauri, piscine, canale de irigatie;
– utilizeaza o jacheta gonflabila de cate ori esti in barca, pescuiesti sau esti pe marginea apei.

Foto: Dreamstime..


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas