Metoda Lamaze – legende și adevăr

Despre metoda Lamaze circulă o multime de idei preconcepute, „mituri' și povesti care nu au vreo legatură cu realitatea. Medicul Șerban Damian, educator pentru naștere, certificat Lamaze, îți spune care este adevărul despre Lamaze.

 

Lamaze promite o naștere fără dureri

Cele mai multe femei se tem de durerea provocata de nastere. Si aceasta durere, ca oricare alta durere, are rol protector. Raspunzand durerii contractiilor – prin schimbarea pozitiilor si miscare, prin masaj – sunt potentate contractiile, copilul este ajutat sa se miste mai usor de-a lungul canalului de nastere si este diminuata perceptia durerii. Cursurile Lamaze ajuta femeile sa inteleaga valoarea durerii si sa invete cum sa raspunda in moduri care sa usureze travaliul si sa mareasca senzatia de confort.

Lamaze nu este pentru toată lumea

Cursurile de pregatire pentru nastere ofera cunostintele, abilitatile si sustinerea care le ajuta pe femei sa nasca cu incredere si bucurie. Nu este nevoie de instruire anterioara in domeniul medical. Pregatirea Lamaze este pentru toata lumea!

Lamaze nu are efect

Lamaze le invata pe femei ca natura a facut ca nasterea sa fie simpla si aproape de perfectiune si ca femeile stiu deja cum sa nasca. Lamaze are efect daca femeile au incredere in procesul natural de nastere, au incredere in capacitatea lor de a da nastere, au libertatea de a colabora cu corpul lor pe masura ce travaliul avanseaza si sunt sustinute de cei care le asigura asistenta medicala, de familie, de prieteni. Lamaze „functioneaza daca nasterii i se permite sa functioneze!

Lamaze înseamnă numai respirație

Scopul cursurilor Lamaze este de a spori increderea femeilor in capacitatea lor de a naste normal. Femeile invata strategii simple de a face fata travaliului, inclusiv respiratia focalizata. Dar tehnicile de respiratie reprezinta doar una dintre metode. Miscarea si adoptarea diferitelor pozitii, sustinerea in timpul travaliului, masajul, vizualizarea, relaxarea, hidroterapia reprezinta o parte dintre celelalte metode invatate in timpul cursurilor.

Nașterea dupa metoda Lamaze înseamnă ca nu poți face epidurală

Cursurile Lamaze ofera informatii despre optiunile naturale de alinare a durerii, dar si despre anestezia epidurala. A elimina durerea complet inseamna ca raspunsul activ la contractii devine dificil. Femeile care au anestezie epidurala trebuie sa primeasca fluide prin intermediul unei perfuzii intravenoase, iar bataile cordului fetal trebuie monitorizate continuu.

Este posibil ca ele sa fie incurajate sa stea in pat si este posibil sa aiba nevoie de medicatie pentru a mari puterea contractiilor. Posibilitatea de a folosi cat mai multe dintre tehnicile de confort invatate la cursurile Lamaze – cum ar fi schimbarea pozitiilor, plimbarea si hidroterapia – este astfel limitata.

 

Ce înveți la cursurile Lamaze?lamaze 1

  • Travaliul normal, nasterea normala si lauzia normala.
  • Pozitii care favorizeaza progresia normala a travaliului si a nasterii.
  • Tehnici de masaj care diminueaza durerea travaliului si faciliteaza relaxarea.
  • Masuri de confort – hidroterapie, utilizarea compreselor calde sau reci, folosirea presiunii.
  • Tehnici de relaxare indicate in timpul travaliului si dupa nastere.
  • Sustinerea in timpul travaliului – atat cea din partea partenerului cat si cea din partea profesionistului.
  • Tehnici de comunicare – cu partenerul si cu membrii echipei medicale.
  • Probleme ce pot sa apara in timpul travaliului si nasterii.
  • Informatii despre anestezie si despre procedurile medicale.
  • Alaptarea si primele zile de lauzie.
  • Stilul de viata sanatos pentru perioada de sarcina si pentru cea de lauzie.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere