Laptele este un aliment esențial pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului preșcolar și școlar datorită conținutului de micro și macronutrienți precum proteinele, calciul, fosforul. Laptele trebuie să fie ambalat deoarece acesta este steril, adică a fost controlat sanitar-veterinar și, prin procesul de ambalare la temperatură înaltă, toți potențialii germeni au fost distruși fără afectarea compoziției laptelui.
Copiilor preșcolari și școlari li se recomandă să consume două-trei porții de lapte și produse lactate pe zi (o porție de lapte însemnând o cană de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor și proteine. Organismul copilului necesită nutrienți de calitate pentru o creștere și dezvoltare armonioasă, dar există studii în care s-a constatat că alimentația copiilor între 3 și 6 ani este deficitară în principal în calciu și fier. Fără a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, există riscul de apariție a rahitismului și respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomandă informarea părinților, a cadrelor didactice și a copiilor privind alimentația echilibrată optimă din punct de vedere nutritional, pentru menținerea stării de sănătate. Deoarece laptele este o sursă importantă de nutrienți esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subvenționat, pentru a se oferi copiilor din grădinițe și școli ca gustare, în vederea prevenirii afecțiunilor determinate de carența de calciu', ne-a recomandat Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari'. Campania, inițiată de Tetra Pak, face parte din programul strategic de promovare a consumului de lapte ambalat în rândul copiilor preșcolari și școlari, ca parte a unei alimentații echilibrate, venind în completarea eforturilor făcute în cadrul programului european „Lapte în școli' și în cadrul unor inițiative ale Organizației Națiunilor Unite, Food and Agriculture Organization (UN-FAO).