Lăuzia- 8 lucruri care nu ți se spun

Tradiția spune că femeia este lăuză timp de 40 de zile de la naștere. Din punct de vedere medical însă, lăuzia este o perioadă fiziologică de 6-8 săptămâni, timp în care organismul proaspetei mame își revine după sarcină și naștere.

Probabil ai visat cu ochii deschiși la primele zile alături de bebelușul tău, la cât de minunat va fi. Este adevărat că sunt momente unice și nimic nu se compară cu senzația pe care o ai când îți ții în brațe copilașul nou-născut. Totuși, este bine să te aștepți și la dificultățile care vin odată cu rolul de mamă.

Nașterea, partea cea mai ușoară
Poate ai mai auzit asta în timpul sarcinii, dar nu ți-a venit să crezi. Ei bine, cele mai multe mame sunt de acord. Greul începe abia după naștere. Nopțile nedormite, grijile și lipsa timpului își vor spune cuvântul. Este adevărat, tot acum începe și partea cea mai frumoasă alături de bebelușul tău. Cert este că viața ta se va schimba radical.

Teama de necunoscut
Venirea pe lume a primului copil și lipsa de experiență reprezintă un factor de stres pentru mamă. Oricât s-ar informa înainte, tot va fi luată prin surprindere de viața alături de micuțul ei. Acesta este și motivul pentru care la venirea pe lume a celui de-al doilea copil, mamele sunt mai relaxate. Au căpătat experiență și nu se mai sperie la fiecare strănut sau la fiecare iritație a pielii bebelușuilui. Tocmai de aceea este bine să-ți păstrezi calmul.

Prea multe sfaturi
Imediat după ce vei naște vor fi o mulțime de binevoitori care vor dori să-ți ofere o mulțime de sfaturi și chiar o vor face. De multe ori vei auzi păreri contradictorii și asta ar putea duce la o stare de confuzie și nervozitate. Este bine să știi cum să selectezi informațiile primite și să le adaptezi nevoilor tale și ale copilului tău. Fiecare dintre noi este diferit și, implicit, nevoile pot fi diferite.

Durerile
Fie că naști natural, fie că naști prin cezariană durerile nu încetează odată cu venirea pe lume a copilului. Pe lângă durerile pe care le vei resimți în urma operației de cezariană sau a epiziotomiei, sunt și cele cauzate de contracțiile uterului care au loc în urma involuției uterine. După naștere uterul cântărește cam 1 kilogram, iar la sfârșitul perioadei de lăuzie va cântări doar 80-100 de grame.

Eliminarea lohiilor
Felul cum se elimină lohiile diferă de la femeie la femeie, de la organism la organism. În mod normal, în primele zile sunt în cantitate mai mare, iar apoi se diminuează și li se schimbă aspectul. Nu trebuie să te sperii dacă în cazul tău lucrurile nu stau exact la fel. Se poate întâmpla să se oprească și apoi să revină sângerarea. Dacă ai dubii, este bine să consulți medicul.

Odihna
Odihna este esențială pentru refacerea organismului după naștere, dar, de cele mai multe ori, mamele nu vor apuca să doarmă mai mult de două, trei ore legate și nu-și mai văd capul de treabă. Este bine să apelezi la ajutor, fie din partea soțului, fie din partea părinților. Deși se crede că în trecut femeile se descurcau singure după naștere, nu este deloc adevărat. Tradiția spune că lăuza nu era lăsată să facă nimic altceva în afara îngrijirii copilului.

Constipația și gazele
Cu siguranță ai auzit de colicile la copii, dar nimeni nu-ți spune că și tu vei suferi de crampe abdominale după naștere, cauzate de gaze și constipație. O soluție în acest caz o reprezintă ceaiurile de chimen, anason și fenicul care sunt bune și pentru stimularea lactației.

Alimentația
Este adevărat că alimentația proaspetei mame are un rol dublu, de a asigura aportul de nutrienți necesari organismului mamei, dar și de menținere a unei secreții suficiente de lapte pentru hrănirea bebelușului. Este greșită totuși ideea potrivit căreia trebuie să mănânci pentru doi și astfel vei avea mai mult lapte. O alimentație sănătoasă și echilibrată va fi benefică atât pentru tine cât și pentru copil.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton