Lectia de igiena

De la o anumita varsta, copilul incepe sa retina informatiile pe care tu, parinte grijuliu, i le oferi. In ceea ce priveste igiena, ii poti spune destul de multe…


Primele lectii

Invatarea regulilor de igiena nu se face cu o saptamana inainte de prima zi de gradi. In mod ideal, procesul de predare/invatare incepe inca din primele luni de viata ale copilului.

Bineinteles, un bebelus de trei luni nu va pricepe din cuvinte ca trebuie sa ne spalam pe dinti, pe fata, pe maini, dar ne va vedea pe noi facand aceste lucruri si, pe masura ce va creste, va dori si el sa faca lucruri de oameni mari. Implica-l pe cel mic in ritualurile legate de igiena, incepand chiar cu etapa de achizitionare a produselor – atunci cand mergeti la cumparaturi, lasa-l pe el sa aleaga sapunurile, periuta lui de dinti, pasta de dinti etc. si, eventual, sa foloseasca propriul lui cos de cumparaturi pentru obiectele sale de igiena.

Obiectele copilului

Acasa, pregatiti un loc special pentru periute, paste, peria de par etc., pe care il puteti decora frumos. Ideea este sa-i insuflati sentimentul de mandrie si senzatia de proprietate asupra unor obiecte foarte pretioase – ceea ce il va determina sa fie incantat sa foloseasca aceste obiecte in fiecare zi, in cadrul ritualului de igiena.

Pentru a face totul mai distractiv, puteti inventa, de exemplu, un cantecel al spalatului pe dinti sau un refren premergator baii de seara. Asta func­­­­tioneaza foarte bine chiar in cazul copiilor care refuza sa se spele. Refuzurile sunt determinate de doua motive – fie cel mic este luat prea brusc de la joaca, si atunci spalatul i se pare o pedeapsa, fie este vorba despre o lupta pentru putere cu parintii…

Citeste continuarea in revista BABY, editia septembrie.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista