Legea adoptiei a fost simplificata. Parintii adoptivi, sprijiniti financiar de stat

Viitorii parinti vor putea adopta mai usor copii, odata cu modificarile aduse Legii 273/2004, privind procedura de adoptie. In plus, parintii vor fi sustinuti financiar in demersul lor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

Procedura de adoptie, simplificata

Ministerul mentioneaza ca modificarile aduse legii vor accelera obtinerea si mentinerea statutului de copil adoptabil si vor adauga flexibilitate in procedura de evaluare a viitorilor parinti.

Dupa modificarile aduse legii, este eliminata procedura prin care, pana acum era identificata familia extinsa, pana la rudele de gradul IV.

O alta prevedere menita sa simplifice adoptia este cea prin care durata atestatului de familie apta pentru adoptie creste, de la 2 ani la 5 ani.

Si adoptia internationala va fi simplificata pentru copiii ce au peste 14 ani sau in cazurile in care exista frati, din care cel putin unul are peste 14 ani, urmarindu-se cresterea sanselor ca acesti copii sa creasca intr-o familie.

Familiile care adopta copii vor fi sustinuti financiar de catre stat

  • Parintii vor primi o indemnizatie lunara in cuantum de 1,2 ISR (indicatorul social de referinta, ce in prezent are valoarea de 500 lei), deci de 600 lei, pentru fiecare copil adoptat cu varsta intre 3 si 6 ani sau care e incadrat in grad de handicap usor/mediu sau face parte dintr-un grup de 2 frati adoptabili impreuna.
  • Parintii vor primi o indemnizatie majorata cu 50%, adica de 900 lei, pentru fiecare copil adoptat ce a implinit 7 ani sau are incadrare in grad de handicap accentuat sau grav, este infectat cu HIV/bolnav de SIDA sau face parte dintr-un grup de 3 ani frati adoptabili impreuna.
  • Sprijinul financiar se acorda familiilor pana cand copiii implinesc 18 ani sau, in cazul celor care urmeaza apoi o forma de invatamant la zi, pana la implinirea varstei de 26 de ani.
  • In plus, familia adoptatoare beneficiaza de o suma fixa de 1500 lei pentru fiecare copil adoptat pentru asigurarea de servicii de recuperare sau reabilitate medicala, psihologica sau de alta natura, la recomandarea unui specialist.
  • Statul mai acopera si cheltuielile de transport si de cazare ale familiei adoptive pe durata participarii la procedura de potrivire cu un copil din alt judet. In acest scop se acorda o suma de 200 lei pe zi/persoana, pe o perioada de cel mult 10 zile.

Aceste stimulente financiare nu se acorda in cazul adoptiei copiilor sotului/sotiei.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie