Ligaturarea trompelor uterine: avantaje si dezavantaje

Atunci cand stii cu siguranta ca nu vrei sa mai ai copii sau nu vrei sa ai niciunul, ligaturarea trompelor uterine este o solutie eficienta pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura.

Ligaturarea trompelor uterine, sau legarea trompelor, este o procedura ce poate fi facuta oricand, inclusiv imediat dupa nastere.


Medicul face o incizie in abdomen, prin care va sigila trompele uterine, blocandu-le, taindu-le sau legandu-le, in asa fel incat spermatozoizii sa nu mai poata fertiliza ovulele.

Desi poate suna atractiv, e important de retinut ca ligaturarea trompelor uterine este o metoda de contraceptie definitiva, asupra careia trebuie luata o decizie dupa o buna cantarire a avantajelor si a dezavantajelor.

Avantajele sterilizarii – ligaturarea trompelor uterine

Este permanenta

Acesta poate fi si un avantaj, cat si un dezavantaj, totul depinde de perspectiva. Ligaturarea trompelor uterine, sau legarea trompelor este o forma de contraceptie definitiva.

Exista si alte forme de contraceptie cu efecte pe termen lung, precum steriletele, ce pot fi eficiente pana la 10 ani, insa ligaturarea trompelor uterine este singura cu efect permanent.

Metoda este eficienta

In cazul pastilei contraceptive, e posibil sa uiti sa iei un comprimat, iar dupa varsta de 30 de ani pot fi si periculoase, mai ales pentru femeile fumatoare.

Legarea trompelor uterine are una din cele mai mici rate de esec, ca metoda contraceptiva, mai putin de 5 din 1000 de femei ramanand insarcinate in primul an dupa sterilizare, iar 2 din 100 vor ramane in urmatorii 10 ani.

Ligaturarea trompelor nu te afecteaza hormonal

Spre deosebire de metode precum pilulele contraceptive sau injectiile cu hormoni, ligaturarea trompelor uterine nu iti afecteaza nivelul hormonilor din organism.

Estrogenul si progesteronul vor ramane la acelasi nivel, vei avea parte in continuare de menstruatii si metoda contraceptiva nu iti va afecta libidoul.

Dezavantajele ligaturarii trompelor uterine

Metoda este permanenta

Asa cum am spus, acesta e si un avantaj, si un dezavantaj, deoarece pot exista situatii in care sa te razgandesti si in care ulterior sa regreti decizia luata.
Din acest motiv, aceasta hotarare ar trebui luata doar de catre femeile care sunt 100% sigure ca e ceea ce vor.

Metoda poate fi reversibila, dar este foarte de scumpa

Da, se poate spune ca te poti razgandi, insa procedura necesara pentru a inversa procesul de ligaturare a trompelor este scumpa.
Totodata, succesul procedurii de inversare a sterilizarii depinde mult de varsta ta si de integritatea trompelor uterine, dupa prima operatie.

Exista riscuri asociate procedurii

Desi in mod firesc e o operatie de rutina si rareori apar complicatii, ele se pot intampla totusi.
De cele mai multe ori, e vorba de accidente survenite la nivelul vezicii, intestinelor sau arterelor.

In plus, riscul de a ramane insarcinata, unul foarte mic, ramane in continuare.
Daca se intampla sa fii una dintre putinele femei care raman insarcinate chiar si in urma legarii trompelor uterine, exista un mai mare risc ca sarcina sa fie extrauterina.

Ligaturarea trompelor uterine nu te protejeaza de boli cu transmitere sexuala

Singura forma de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala ramane prezervativul.
Procedura chirurgicala se recomanda doar in relatii monogame de lunga durata, in care cei doi parteneri isi fac analizele periodic.

Exista perioada de recuperare

Ca si in cazul oricarei alte interventii, exista o perioada de recuperare, in care e probabil sa resimti durere locala.

In cazul in care procedura este efectuata simultan cu cezariana, nu vei resimti niciun alt simptom suplimentar.

Sursa: webmd.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning