Limbajul secret al bebelusilor

Bebelusii se exprima intr-un „limbaj secret” care se bazeaza pe grimase si gesturi, pe zambete si scancete, pe gangureli si plansete.

Copiii comunica inca din momentul in care se nasc. Unii parinti ar spune ca acestia trimit mesaje chiar mai devreme, cand mama insarcinata isi simte pentru prima data copilul lovindu-i pantecele.

Desigur, aceste manifestari pre sau postnatale nu includ cuvinte din dictionar.

Copilul tau invata foarte devreme sa foloseasca limbajul trupului ca mijloc de comunicare, pentru a exprima sentimente, pentru a arata ce ii place sau ce vrea, pentru a spune da sau nu, pentru a transmite ca e obosit, ca ii e foame, ca ii e frig; pe scurt, pentru a transmite ce ii trece prin capsor. Vorbirea fara cuvinte este limbajul secret al bebelusilor.

Cu toate ca Doamna Bune Maniere nu ar fi de acord sa arati cu degetul, acest gest reprezinta un mijloc vital de comunicare, mai ales pentru un bebelus vioi, curios, caruia ii place sa exploreze, sa caute sa inteleaga misterele lumii, dar care nu are inca suficienta mobilitate pentru a intreprinde ceva de unul singur.

Cele mai multe dintre lucrurile care ii starnesc curiozitatea si pe care vrea sa le atinga, sa le simta, sa le pipaie, sa le guste, sa le stranga sau sa le tina la piept se afla mult prea departe.

Singura metoda de a se apropia de acele obiecte misterioase este sa intinda un deget grasut in directia lor, sa-i atraga atentia mamei prin miscari sau zgomote si sa astepte ca ea sa in- teleaga. „

Vrei trenuletul? Nu. Vrei clopotelul? Nu. Ah, ursuletul. Bineinteles, ursuletul. Poftim ursuletul”. Misiune indeplinita.

Citeste continuarea in revista BABY – ianuarie-februarie.

 

Informatii preluate din cartea „Limbajul secret al bebelusilor”, Ed. Litera.
COPYRIGHT © 2010, EDITURA LITERA PENTRU VERSIUNEA |N LIMBA ROMANA, www.litera.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista