Limbajul secret al bebelusilor

84% dintre parintii  din mediul urban si 78% din cel rural cu­­­­­­nosc modul in care se dezvolta limbajul copiilor. 95,4% dintre parinti au stiut sa aprecieze dezvol­tarea fizica a copilului lor si doar 90% – dezvoltarea psihica, conform UNICEF.

Micuta Julie are noua luni si se afla in scaunelul ei inalt; culege una cate una bucatelele rupte dintr-un biscuit si le roade cu cei sase dinti proaspat aparuti. La fereastra bucatariei se opreste o duba alba. Distrasa si entuziasmata, Julie lasa bucatelele de biscuit sa cada si arata cu degetul sau grasut catre masina de posta. „Priveste!, spune degetul ara­tator, insotit de un torent de gangureli. „E postasul! Prietenul meu, postasul!.

Aratatul cu degetul este primul in­­strument de comunicare al be­belusului, in primele luni de viata. Este si un instrument universal. De obicei inso­­­­­­­­­­tind ganguritul, acest gest exprima toate tipurile de dorinte, interese, nedumeriri, asteptari, precum si prietenia si curiozitatea. Aratatul cu degetul le include pe toate. Este felul in care Julie se conecteaza la lumea inconjuratoare si o con­sti­en­ti­zeaza. Degetul intins – cu me­­sa­jul „vezi ce vad si eu? sau „uite ce cred eu – devine rapid prin­­­­­ci­­­­­palul instrument al „vocabularu­­lui ei si forma cea mai utilizata a limbajului secret. De asemenea, acesta este si un instrument social, un pas inainte in dezvoltarea comunicativa a copilului.

CONFORT Si SIGURANTA

Jucandu-se, bebelusii invata sa comunice, sa se miste si sa exploreze lumea din jurul lor. |n primele luni de viata, cele mai instructive jocuri sunt cele prin care mama si cel mic interactioneaza. |n acest fel, bebe asociaza atingerea, chipul si sunetul vocii mamei cu sentimentul de confort si siguranta. |n plus, lega­tura dintre cei doi devine si mai stransa, multumi­­ta bucuriei resimtite de bebelus atunci cand se joaca.

  • Bebelusii incep sa arate cu degetul in jurul varstei de noua luni, dupa ce pot sa stea drept in picioare si sa remarce lumea fasci­nan­­­­­­­­ta care-i inconjoara.
  • Aratatul cu degetul este un pas urias inainte in dezvoltarea vocabula­rului, atat pentru tine, cat si pentru micutul, deoa­rece, in acest fel, limbajul bebelusului tau incepe sa fie mai putin „secret.
     

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare