Limbajul secret al bebelusilor (II)

Bebelusii se exprima intr-un „limbaj secret care se bazeaza pe grimase si gesturi, pe zambete si scancete, pe gangureli si plansete.

Bebelusii nu sunt doar fascinati de ochii tai, ci si de ceea ce privesti cu ei. In jurul varstei de trei luni, bebelusul tau iti poate urmari privirea in timp ce aceasta se indreapta spre stanga sau spre dreapta, chiar daca iti misti doar ochii, in timp ce capul ramane ne­miscat. Vei vedea cum ochii i se misca in aceeasi directie cu ai tai si ca iti urmeaza privirea chiar daca nu poate vedea la ce te uiti.

Urmarindu-ti privirea, el iti spune: „Vreau sa stiu la ce te uiti. Insa nu ii place cand iti feresti privirea. La fel ca adul­­­­tii, si bebelusii se indeparteaza de cei care nu-i privesc in ochi. Experimentele au aratat ca bebelusii zambesc mult mai putin unui chip ai carui ochi se uita in stanga sau in dreapta, decat unuia care ii priveste direct.

De asemenea, bebelusului nu-i place sa fie privit pe furis, cu coada ochiului. Faptul ca urmareste privirea celui­lalt e alta dovada a intersubiecti­vita­­tii, a ideii de „semen care leaga be­­­be­lusul de adult. Legatura care se consolideaza pe masura ce trec lunile.

Raspunzand gesturilor copiilor le reduceti frustrarea si tensiunea.  Bebelusii sunt cei mai fericiti atunci cand se simt comunicand, cand gesturile lor starnesc anumite reactii.

Din lumea bebelusilor

Pana la varsta de doua luni, micutul a luat in greutate, iar acum este mai dolofan si are chiar gusa si cute de grasime pe picioruse. Toate acestea reprezinta indicii ca ai un bebelus sanatos si bine hranit.

Vei putea observa ca: gan­­­gureste, mai ales atunci cand vor­besti cu el; zam­beste mai larg si din ce in ce mai des; va studiaza pe tine si pe ceilalti cu foar­­­te mult interes; ii place sa il tii in brate, ridicat si sprijinit pe umar, sau sa il asezi in fundulet in timp ce ii sus­­­tii corpul cu mainile petrecute pe sub bratele sale; isi poate tine capul si se   im­­­­­­pinge cu bra­­­te­­­le atunci cand il pui pe burtica; se poate rostogoli, din gre­­seala, de pe burtica pe spate; isi atinge si isi tine mainile impreuna, accidental sau pentru ca asa simte.

Pe masura ce micutul tau trece peste momentele de inceput mai dificile, specifice nou-nascutilor, iti va zambi,  atunci cand te va zari, iti va ganguri si-si va agita manutele si piciorusele nerabdator sa-i acorzi atentie.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare