Limbajul secret al bebelusilor (V)

5% dintre parintii copiilor care nu au implinit inca un an nu acorda importanta activitatii de joc a micutilor lor, atat in mediul urban, cat si in cel rural, arata un studiu realizat de UNICEF Romania.


Bebelusii incep sa se joace la aproximativ patru luni. Pune-ti o batista in fata, apoi da-o brusc la o parte si striga „Bauu!; vei auzi chiotele de placere ale copilului. In acest stadiu, bebelusul e doar un spectator fericit. Tu in­­cepi jocul, iar el ti se alatura. La opt luni, insa, el va lua deja initiativa, ascunzandu-si chipul ca sa-ti atraga atentia. De fapt, va initia un joc dupa altul.

De-a v-ati ascunselea este o metoda prin care copiii invata. Cand mama e sub patura nu in­­seamna ca a disparut pentru totdeauna. Nu, ea este acolo, ascunsa temporar sub asternut.

Alt joc pentru copii, simplu si foarte cunoscut, ofera o lectie diferita, insa la fel de importanta. Jocul cu palmele –  bebelusul sta in poala ta cu fata la tine, iar tu il ajuti sa bata din palme, apoi iti lovesti palmele de palmele ridicate ale bebelusului: stanga de dreapta copilului, dreapta copilului de stanga ta, apoi dreapta pe dreapta si stanga pe stanga, apoi din nou. Aceasta lectie e fun­­damentala in conversatia sociala: ne asteptam fiecare randul. La fel e si in vorbire: intai vorbesti tu, apoi eu. Aceasta lectie va continua cand incepe dialogul.

Citeste continuarea in revista BABY editia lunii mai.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton