Limbajul secret al bebelusilor (V)

5% dintre parintii copiilor care nu au implinit inca un an nu acorda importanta activitatii de joc a micutilor lor, atat in mediul urban, cat si in cel rural, arata un studiu realizat de UNICEF Romania.


Bebelusii incep sa se joace la aproximativ patru luni. Pune-ti o batista in fata, apoi da-o brusc la o parte si striga „Bauu!; vei auzi chiotele de placere ale copilului. In acest stadiu, bebelusul e doar un spectator fericit. Tu in­­cepi jocul, iar el ti se alatura. La opt luni, insa, el va lua deja initiativa, ascunzandu-si chipul ca sa-ti atraga atentia. De fapt, va initia un joc dupa altul.

De-a v-ati ascunselea este o metoda prin care copiii invata. Cand mama e sub patura nu in­­seamna ca a disparut pentru totdeauna. Nu, ea este acolo, ascunsa temporar sub asternut.

Alt joc pentru copii, simplu si foarte cunoscut, ofera o lectie diferita, insa la fel de importanta. Jocul cu palmele –  bebelusul sta in poala ta cu fata la tine, iar tu il ajuti sa bata din palme, apoi iti lovesti palmele de palmele ridicate ale bebelusului: stanga de dreapta copilului, dreapta copilului de stanga ta, apoi dreapta pe dreapta si stanga pe stanga, apoi din nou. Aceasta lectie e fun­­damentala in conversatia sociala: ne asteptam fiecare randul. La fel e si in vorbire: intai vorbesti tu, apoi eu. Aceasta lectie va continua cand incepe dialogul.

Citeste continuarea in revista BABY editia lunii mai.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista